Dvůr Králové nad Labem: Přední část Hankova domu má opravenou fasádu

03.12.2019 7:34

Letos pokračovala další etapa rekonstrukce Hankova domu, budovy zapsané na seznamu nemovitých kulturních památek. Pracovníci společnosti Řemeslné stavby, s. r. o., Miletín provedli obnovu jižní fasády, vyměnili části okenních výplní západního průčelí a obnovili trnože východního průčelí.

Dvůr Králové nad Labem: Přední část Hankova domu má opravenou fasádu
Foto: Dvůr králové nad Labem
Popisek: Dvůr králové nad Labem

„Z jižní fasády odstranili svrchní neprodyšný akrylátový nátěr a cementové omítky, které překrývaly původní omítky a plastické prvky štukové výzdoby. Po podrobném restaurátorském průzkumu pak byly původní omítky, štuková výzdoba a další plastické prvky výzdoby restaurovány, stejně jako původní kamenické prvky fasády, tedy podokenní parapety. Novodobé výplně otvorů krajních dílů jižního průčelí a západního dílu následně řemeslníci nahradili replikami původních truhlářských prvků,“ popsal realizované práce Ctirad Pokorný, vedoucí odboru rozvoje, investic a správy majetku na Městském úřadě Dvůr Králové nad Labem.

Souhrnné náklady na rekonstrukci se vyšplhají na více než 6,5 mil. Kč včetně DPH. Část uhradí město Dvůr Králové nad Labem ze svého rozpočtu, část pokryje dotace z Ministerstva kultury. Ta měla být původně ve výši 1,5 mil. Kč, nakonec však město získalo z určeného dotačního programu částku 2 mil. Kč.

„Budova Hankova domu patří mezi významné historické stavby ve městě, na což poukazuje i její zařazení na seznam nemovitých kulturních památek. Jsem ráda, že po několika etapách oprav, jež trvaly řadu let, uvidí brzy návštěvníci budovu v její kráse a bez lešení,“ uvedla Jana Kubcová, ředitelka městského kulturního zařízení Hankův dům.

V současné době má Hankův dům kromě střechy a vstupního portiku rekonstruované fasády na východní a jižní straně. „Rekonstrukce památek je finančně velmi náročná. Od roku 2014 město za rekonstrukci Hankova domu i s přispěním dotací Ministerstva kultury zaplatilo přes 20 mil. Kč. Je to daň za původní provedené stavební úpravy, které budovu zakonzervovaly, ale nepomohly jí. Postupně chceme opravit celý Hankův dům, projektová dokumentace na rekonstrukci zbývajících stran se nyní zpracovává a stavební práce budou realizovány v horizontu několika let,“ dodal místostarosta Jan Helbich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…