Dvůr Králové nad Labem: Seniorská obálka se zabydluje i u nás

06.01.2019 7:34

Co je to Seniorská obálka, neboli I. C. E. KARTA? Zaručeně dobrá věc! I. C. E., neboli „In Case of Emergency„ je karta pro případ naléhavé pomoci, která umí pomáhat v krizových situacích a je určená pro seniory domů.

Dvůr Králové nad Labem: Seniorská obálka se zabydluje i u nás
Foto: Dvůr králové nad Labem
Popisek: Dvůr králové nad Labem

Případů, kdy osamělého seniora mohou postihnout náhlé zdravotní potíže a musí volat záchrannou pomoc, přibývá stejně jako výjezdů hasičů nebo policie. V takových situacích je člověk často rozrušený, nesoustředěný, dezorientovaný a nedokáže odpovídat na položené otázky. Velkým ulehčením pro přivolanou pomoc je v této situaci dobře vyplněná I. C. E. KARTA umístěná na viditelném místě v domácnosti.
Jak nakládat s tímto tiskopisem?

Kartu je třeba vyplnit v klidu, nejlépe s někým blízkým či rodinou. Vyplňují se údaje týkající se nemocí, se kterými se dotyčný léčí a léků, které užívá. Dále je vhodné uvést jméno praktického lékaře, ale především údaje týkající se blízkých osob, kterým je nutno podat zprávu o vzniklé situaci. Aby karta fungovala, je velmi důležité kartu průběžně aktualizovat, například při změně předepsaných léků! Vyplněnou kartu pak umístit na viditelné místo, jedná se konkrétně o dvě přípustná místa - na lednici třeba magnetkou, nebo do průhledné folie na vnitřní stranu vchodových dveří. Po dohodě se všemi složkami IZS je důležité, aby údaje na kartě nebyly zastaralé a aby byla karta vidět (neukládejte ji do neprůhledného pouzdra nebo do šuplíku apod.).

Jak se k vám Seniorská obálka dostane? Od 2. 1. 2019 je i u nás ve Dvoře Králové nad Labem.

Nápad na Seniorskou obálku vznikl ve spolupráci krajské samosprávy a Ministerstva práce a sociálních věcí při realizaci projektu Implementace politiky stárnutí na krajskou úroveň. Obálka je dostupná a pomáhá v celém Královehradeckém kraji a její pořízení nic nestojí! Tiskopisy jsou k dostání i v našem městě! Od 2. 1. 2019 si tak Seniorskou obálku můžete vyzvednout v městském informačním centru na náměstí T. G. Masaryka 2, v kanceláři sociálních pracovnic MěÚ Dvůr Králové nad Labem, Rooseveltova 749 (nad městskou policií) a na dalších níže uvedených distribučních místech.

Přijďte pro Seniorskou obálku, myslete na své bezpečí či bezpečí vašich blízkých doma.

ikona souboruNáhled I. C. E. seniorské obálky ve formátu PDF a ikona souborunávod jak ji vyplnit si můžete stáhnout v sekci Dokumenty, formuláře.

O přínosu seniorské obálky natočila reportáž Česká televize. Podívat se na ni můžete zde: Seniorská obálka usnadní práci záchranářům.

Distribuční kanály, které jsou využity:

MěÚ Dvůr Králové nad Labem – sociální pracovnice a městské informační centrum
Pečovatelská služba Města Dvůr Králové nad Labem – v rámci pečovatelské služby
Diakonie ČCE – středisko ve Dvoře Králové nad Labem – v rámci pečovatelské služby
Farní charita Dvůr Králové nad Labem – v rámci osobní asistence
Klub důchodců v Sadové
Svaz diabetiků
Svaz postižených civilizačními chorobami
Oddělení následné péče Městské nemocnice Dvůr Králové nad Labem
webové stránky města www.mudk.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Chemický postřik proti plevelu

13:37 Kolín: Chemický postřik proti plevelu

Město Kolín informuje své obyvatele o harmonogramu chemického postřiku proti plevelu.