Fakta z volební Prahy 8

07.10.2021 17:57

Praha 8 je městská část s třetím největším počtem volebních okrsků i třetím největším počtem voličů v hlavním městě Praze. Na území MČ Praha 8 zajišťuje volby 108 okrskových volebních komisí. Celkem v nich zasedne 681 členů.

Fakta z volební Prahy 8
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

Nejmenší volební účast v největším okrsku

Nejlidnatější volební okrsek v celém hlavním městě Praze je okrsek č. 8022 s volební místností na Gymnáziu v Libni (U Libeňského zámku 3/1).

Anketa

Je Světlana Witowská dobrá moderátorka?

7%
93%
hlasovalo: 16348 lidí
V tomto okrsku je registrováno celkem 3486 voličů z celkových zhruba 76 tisíc voličů v celé Praze 8. Paradoxně právě v tomto největším okrsku byla při posledních parlamentních volbách v roce 2017 nejmenší účast v celé Praze 8, a to 19,15 %, přičemž průměrná volební účast v Praze 8 byla 65,54 %. Vysvětlením je nejspíš fakt, že právě v okrsku č. 8022 jsou evidováni občané přihlášeni k trvalému pobytu v sídle úřadu městské části.

Do komisí se hlásí mladí lidé

Viditelný je zvýšený zájem (oproti minulým letům) o členství v komisích u mladých lidí, cca nad 21 let. Zůstává zájem mezi staršími ročníky a poklesl zájem u střední generace.

Výdej voličských průkazů narostl o 20 procent

Voličských průkazů pro volby do PS PČR ve dnech 8. a 9. října 2021 vystavil Úřad městské části Praha 8 celkem 2263. Pro srovnání v roce 2017 bylo vystaveno celkem 1810 voličských průkazů.

Voliči, jimž byla nařízena karanténa nebo izolace z důvodu onemocnění covid-19, měli včera možnost využít tzv. volební parkoviště. Pro voliče z Prahy 8 bylo určeno stanoviště na parkovišti Letňany. Tuto možnost včera využilo 25 voličů z Prahy 8.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…