Fakta z volební Prahy 8

07.10.2021 17:57

Praha 8 je městská část s třetím největším počtem volebních okrsků i třetím největším počtem voličů v hlavním městě Praze. Na území MČ Praha 8 zajišťuje volby 108 okrskových volebních komisí. Celkem v nich zasedne 681 členů.

Fakta z volební Prahy 8
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

Nejmenší volební účast v největším okrsku

Nejlidnatější volební okrsek v celém hlavním městě Praze je okrsek č. 8022 s volební místností na Gymnáziu v Libni (U Libeňského zámku 3/1).

Anketa

Je Světlana Witowská dobrá moderátorka?

7%
93%
hlasovalo: 16348 lidí
V tomto okrsku je registrováno celkem 3486 voličů z celkových zhruba 76 tisíc voličů v celé Praze 8. Paradoxně právě v tomto největším okrsku byla při posledních parlamentních volbách v roce 2017 nejmenší účast v celé Praze 8, a to 19,15 %, přičemž průměrná volební účast v Praze 8 byla 65,54 %. Vysvětlením je nejspíš fakt, že právě v okrsku č. 8022 jsou evidováni občané přihlášeni k trvalému pobytu v sídle úřadu městské části.

Do komisí se hlásí mladí lidé

Viditelný je zvýšený zájem (oproti minulým letům) o členství v komisích u mladých lidí, cca nad 21 let. Zůstává zájem mezi staršími ročníky a poklesl zájem u střední generace.

Výdej voličských průkazů narostl o 20 procent

Voličských průkazů pro volby do PS PČR ve dnech 8. a 9. října 2021 vystavil Úřad městské části Praha 8 celkem 2263. Pro srovnání v roce 2017 bylo vystaveno celkem 1810 voličských průkazů.

Voliči, jimž byla nařízena karanténa nebo izolace z důvodu onemocnění covid-19, měli včera možnost využít tzv. volební parkoviště. Pro voliče z Prahy 8 bylo určeno stanoviště na parkovišti Letňany. Tuto možnost včera využilo 25 voličů z Prahy 8.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

22:28 Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

S příchodem letního počasí otevřelo své brány letní koupaliště na Písečném ostrově v Litoměřicích. V…