Febiofest vstupuje do Liberce

26.03.2014 13:53

Letošní 21. ročník Febiofestu se od pátku 4. dubna do neděle 6. dubna 2014 přesouvá do Liberce.

Febiofest vstupuje do Liberce
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

V multikině Cinestar tu v sálech 1 a 2 bude možné zhlédnout 8 vybraných filmů z letošního ročníku festivalu. Představí se filmy ze čtyř programových sekcí – Soutěž Nová Evropa, Panorama světového filmu, Světla severu a Zvláštní uvedení. V programu jsou filmy všech žánrů, oficiální zahajovací i zakončovací film festivalu (Walesa: člověk naděje a Ranhojič) a také snímkyBraserie Romantika a Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel – tyto dva filmy celorepublikově vévodily diváckému zájmu v předprodeji vstupenek.

Jedním z partnerů letošního ročníku je statutární město Liberec a záštitu převzal náměstek primátorky Jiří Šolc.

Zahajovacím filmem libereckého programu bude Láska, soudruhu! Komedie finské režisérky Taru Mäkelä, vyrobená v české koprodukci, se odehrává v Helsinkách v roce 1962. Finka Elsa potkává svou dávnou lásku Jana, o kterém si myslela, že již zemřel... Partnerem finské herečky Kati Outinen je ve filmu Miroslav Etzler. Ve vedlejších rolích se objeví Kryštof Hádek, Jan Budař, Václav Jiráček (v malé roli Gagarina). Moderátorem libereckého zahájení bude herec Petr Svoboda.

Egyptská princezna je psychologický film finského režiséra Jana Forsströma. Vykresluje nesnadný život matky samoživitelky, která si z obavy o své dítě neváhá pořídit zbraň. Když se po letech objevuje otec malé Julie, obavy přerůstají do paranoi....

Trochu romantiky, trochu dramatu, trochu černého humoru. To je belgický film Braserie Romantika. Když se na valentýnskou večeři zamilovaných scházejí v rodinném podniku madame Pascaline různí hosté, ona sama netuší, kdo sem zavítá a jak se jí možná změní další život.

Detektiv Down představuje severský humor v parodii na staré detektivky. Detektiv v klobouku a ošuntělém kabátě lehce rozplete každý případ. Ale co když má snaživý detektiv Robert Downův syndrom? Komedii norského režiséra Barda Breiena (Kurz negativního myšlení) na Febiofestu osobně uvedou herec Svein André Hovsø Myhre i režisér Breien.

Dokumentární films hranými scénami Sametoví teroristé natočili tři slovenští režiséři, kteří se pokusili přiblížit ozbrojený protest tří mužů z období normalizace v Československu. Atentát na prezidenta Gustáva Husáka, výbuch prvomájové tribuny, ničení propagačních vitrín s komunistickým tiskem. Odsouzení protagonisté po letech vysvětlují své osobní motivace z oné doby.

Walesa: člověk naděje je životopisný snímek slavného polského režiséra Andrzeje Wajdy. Vypráví fascinující životní příběh muže, manžela, otce. Lech Walesa spoluzakládal Solidaritu a stal se symbolem boje proti komunismu v Polsku. Hlavní představitel Robert Wieckiewicz bude hostem pražské části festivalu.

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel je vtipná švédská road movie režiséra Felixe Herngrena. Navazuje na světový knižní bestseller Jonase Jonassona o neuvěřitelně vitálním stoletém muži. Alan odmítá oslavu svých narozenin ve starobinci. V trepkách a bez peněz utíká a zažívá neuvěřitelné příhody...

Výpravný německý velkofilm Ranhojič (s Benem Kingsleym a Stellanem Skarsgårdem v hlavních rolích)je adaptací stejnojmenného románu a uvádí nás do Anglie 11. století. Potulný ranhojič se ujímá sirotka Roba, u kterého tuší velkou empatii k nemocným a umírajícím. Cesta je zavede až do exotické Persie...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…