Fórum zdravého města: občané definovali další palčivá témata Znojma

27.11.2015 11:43

Na Fóru zdravého města Znojma (dále Fórum), které se konalo teprve podruhé, zavítalo na sedmdesát obyvatel Znojma. Ti společně diskutovali nad různými oblastmi u osmi tematicky zaměřených stolů a definovali dalších 16 palčivých problémů Znojma. Ty budou následně otevřené anketou. Cílem je získat tzv. „10P“, tj. deset problémů, které si z pohledu občanů zaslouží přednostní řešení.

Fórum zdravého města: občané definovali další palčivá témata Znojma
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

Na úvod fóra se slova ujal místostarosta Ludvík Hekrle, který shrnul, kam se posunuly problémy, které definovali občané jako palčivé v loňském roce. „Tyto problémy nelze vyřešit ze dne na den, ani z roku na rok. Snažíme se ale postupnými kroky zlepšovat vše, co jste vloni označili za palčivá témata, která vás trápí,“ shrnul místostarosta Ludvík Hekrle. Hovořil tak například o obchvatu, cyklodopravě i o oživování areálu pivovaru.

Pak přišla na řadu samotná diskuse a definováním nových problémových oblastí. Objevily se jak podněty, které zazněly už vloni, tak náměty zcela nové. Celkem jich na fóru občané vybrali 16. Těchto 16 bodů bude následně ověřeno anketou, zda je jako problémové vnímají i ti, kteří se fóra nezúčastnili. Hlasovat budou moci všichni občané od 1. prosince až do konce roku. O spuštění ankety ještě budeme detailněji informovat.

PROBLÉMY DEFINOVANÉ NA FÓRU (řazeno dle abecedy)

  • §  Dohled nad znečišťováním ovzduší nevyhovujícími palivy v topeništích
  • §  Krytý bazén
  • §  Napojení Znojma na dálkovou železniční síť (rychlíkové spoje, spěšné vlaky)
  • §  Navázat na sebe cyklostezky – vhodné i pro brusle a skateboardy
  • §  Nedostatek sociálních bytů
  • §  Nefunkční ruch a podpora cestovního ruchu v rámci podnikání destinačním managementem
  • §  Neprodávat lokalitu pod Městským lesíkem (nechat jako rozvojovou rezervní plochu)
  • §  Nerespektování kulturních a historických tradic města Znojma (park, nápisy na Kopalově pomníku, cizorodé urbanistické prvky v MPR, zamítnutí nového zpracování historie)
  • §  Nová sportovní hala
  • §  Pivovar jako kulturně – společenské centrum (synergie se znojemským hradem
  • §  Podpora kultury v městských částech
  • §  Podpora projektů v sociálním podnikání
  • §  Prostor pro setkávání mládeže, především pro dívky např. Kavárničku nebo čajovnu mladých
  • §  Upřesnit koncepci cyklodopravy jako celku (parkování kol, cyklopruhy…)
  • §  Více vodních prvků ve městě 
  • §  Workoutové hřiště společná všem věkovým skupinám


JAK BUDE ANKETA PROBÍHAT?
Z 16 určených problémových okruhů můžete zvolit dva, které vás trápí nejvíce. Pokud vnímáte jako problém něco zcela jiného, pak to budete moci rovněž uvést. Cílem ankety je ověřit, zda respondenti cítí jako důležité stejné problémy, které byly formulovány na Fóru – získat tzv. „ověřené problémy“.

Z této ankety se sestaví žebříček deseti nejpalčivějších problémů (dle počtu hlasů), který se posléze srovná s žebříčkem, který vznikl na Fóru. Pouze ty problémy, které se objeví v obou žebříčcích, budou předloženy orgánům města k přednostnímu řešení. Může jich být deset (tzv. „10P“), ale také méně, pokud se žebříčky budou rozcházet.

KDE MOHOU OBČANÉ HLASOVAT?
-        Odkaz na anketu bude umístěn na webových stránkách www.znojmocity.cz a www.znojmo-zdravemesto.cz a na facebooku města Znojma www.facebook.com/znojmocity.cz. Zde bude možné hlasovat od 1. prosince.
-        Prostřednictvím Znojemských LISTŮ č. 12/2015 (vycházejí 17. 12. 2015).

Hlasování probíhá až 31. prosince 2015. O výsledcích budeme informovat jak na uvedených webových stránkách, tak v lednovém vydání Znojemských LISTŮ. Anketou ověřené problémy budou poté předloženy orgánům města včetně navrženého způsobu jejich řešení a stanovení odpovědnosti za jejich plnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.