Frenštát pod Radhoštěm: Město má volné byty v domech s pečovatelskou službou

29.05.2021 8:36

Seniorům a osobám se zdravotním postižením, kteří již nezvládají či zvládají s obtížemi každodenní život ve svém domě či bytě, nabízí město jako jednu z možností bydlení v bytech domů s pečovatelskou službou (DPS).

Frenštát pod Radhoštěm: Město má volné byty v domech s pečovatelskou službou
Foto: mufrenstat.cz
Popisek: Frenštát pod Radhoštěm

Město Frenštát pod Radhoštěm nyní disponuje 154 byty ve třech domech s pečovatelskou službou. Jedná se o byty jak pro jednotlivce, tak pro páry.  Na základě zkušeností z předchozích let, kdy zájemci často bez závažných důvodů byty odmítají, teď město mění postup pro přidělení bytu.

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14839 lidí

„Nyní evidujeme 61 žadatelů o bydlení v DPS, z toho 12 párů a 49 jednotlivců. Nicméně z praxe posledních měsíců musíme konstatovat, že většina žadatelů má podanou žádost spíš pro jistotu. Když podle kritérií splní všechny podmínky pro přidělení bytu, byt v DPS prozatím nechtějí. Tak se stává, že při uvolněném bytu oslovujeme předem telefonicky 30 – 40 žadatelů bez úspěchu,“ vysvětlila Jana Prášková, vedoucí odboru sociálních služeb MěÚ Frenštát pod Radhoštěm. Tento postup se od nynějška změnil. „Byty jsou přidělovány bez předchozího dotazovaní žadatelů v pořadí, ve kterém jsou v evidenci dle bodového hodnocení kritérií schválených v Pravidlech pro pronajímání bytů v domech s pečovatelskou službou města Frenštát pod Radhoštěm. A pokud žadatel byt dvakrát bez závažných důvodů odmítne, jeho žádost bude ze seznamu žadatelů vyřazena,“ upřesnila vedoucí.

V případě, že bude žadatel, například po zhoršení zdravotního stavu apod., mít o byt v DPS opět zájem, bude muset podat novou žádost. „Žadatelé se nemusí obávat, že neuspějí, protože i tak se vzhledem k bodovému hodnocení, které reflektuje zdravotní stav a potřeby budoucích klientů DPS, může opět dostat na jedny z prvních míst seznamu žadatelů,“ doplnila vedoucí.

Pokud jste senior nebo osoba se zdravotním postižením a bydlení ve svém domě, bytě již zvládáte jen s obtížemi, máte doma mnoho bariér, bydlíte v domě, kde máte topení na tuhá paliva, nemáte v dosahu nikoho blízkého, kdo by vám pomohl v základních úkonech každodenního života či tuto pomoc potřebujete pro své rodinné příslušníky případně víte o někom, kdo tuto situaci řeší? „Obraťte se nejlépe na odbor sociálních věcí městského úřadu a my se pokusíme Vám pomoci. Nepodléhejte veřejnému mínění, že byt v DPS jen tak lehce nelze získat. Jistě, podmínky jsou jasně stanoveny, těch se musíme držet, ale pokud máte problémy zvládat již bydlení sami, přivítáte bydlení v komunitě věkově vám blízké, rádi vám poradíme, jak na to,“ uzavřela Jana Prášková.

Informace o bytech v DPS včetně Pravidel pro pronajímání těchto bytů, potřebné formuláře a jejich přílohy naleznete na webových stránkách města www.mufrenstat.cz v záložce Sociální oblast – Sociální byty a DPS nebo v odkaze ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…