Frenštát pod Radhoštěm: Město obdrželo Certifikát environmentálního vyúčtování

21.08.2020 14:30

Město obdrželo Certifikát environmentálního vyúčtování společnosti ASEKOL za rok 2019. Obyvatelé města v loňském roce odevzdali k recyklaci více jak 26 tisíc kilogramů starých elektrospotřebičů, což je o 2 000 kg více než v roce 2019. Frenštátští jsou si vědomi významu třídění a recyklace elektrospotřebičů, jež jinak značně zatěžují naše životní prostředí.

Frenštát pod Radhoštěm: Město obdrželo Certifikát environmentálního vyúčtování
Foto: mufrenstat.cz
Popisek: Frenštát pod Radhoštěm

Z certifikátu vyplývá, že občané v loňském roce odevzdali na sběrné dvory nebo do tzv. červených kontejnerů 26 350,58 kg starých elektrických spotřebičů k recyklaci. Společně jsme tím ušetřili přes 465 MWh elektrické energie, více jak 17,5 tun primárních surovin a snížili produkci skleníkových plynů o 51,93 tuny CO2 ekv. Zároveň jsme ušetřili přes 40 tisíc litrů ropy, kterými by běžné osobní auto ujelo skoro 600 tisíc kilometrů. Uspořili jsme i takové množství vody, který by stačilo pro více jak 21,5 tisíc běžných sprchování (1 615 m3 vody).

„Děkujeme našim občanům, každý vytříděný elektrospotřebič se počítá. Recyklace elektrospotřebičů je důležitou součástí podpory životního prostředí. Nejen z výsledků tohoto vyúčtování je vidět, že lidem na prostředí, v němž žijí záleží," uvedla Eva Spurná, vedoucí odboru životního prostředí MěÚ Frenštát pod Radhoštěm. Ke sběru starých elektrospotřebičů ve městě slouží dva červené kontejnery. Hlavním zpětným odběrným místem je pak Sběrný dvůr, který se nachází v areálu Technických služeb města.

Environmentální vyúčtování je vypočítáváno pomocí studie životního cyklu výrobku, tzv. LCA – Life Cycle Assessment, která vypovídá o dopadech výroby a recyklace jednotlivých elektrozařízení na životní prostředí. V potaz je bráno všech 6 skupin elektrospotřebičů, jejichž zpětný odběr kolektivní systém ASEKOL zajišťuje. Více informací o environmentálním vyúčtování naleznete na www.asekol.cz. Informace o třídění vysloužilých elektrospotřebičů, sběrných dvorech v celé České republice a mnohé další lze nalézt na www.sberne-dvory.cz nebo na www.cervenekontejnery.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…