Frýdek-Místek: Kultura ve městě zaznamenala řadu změn

02.04.2012 13:45

Kultura ve Frýdku-Místku je na vyšší úrovni.

Frýdek-Místek: Kultura ve městě zaznamenala řadu změn
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Nabízí zábavu a program všem věkovým skupinám s různorodým zaměřením, zajištěn je pohodlný nákup vstupenek přes internet, všeobecná a jednotná informovanost o kulturních akcích, které pořádají různé spolky a subjekty působící na území města, a samozřejmě spolupráce s nimi. Velkou měrou se o to zasloužila ředitelka příspěvkové organizace Národní dům, Marcela Krplová.

„Vytvořili jsme jednotnou značku KulturaFM, pod kterou dnes občan najde propracovaný informační webový portál, kulturní magazín, programové plakáty i billboardy s kulturními tipy. Založili jsme také stránku KulturaFM na facebooku, kde se nám výborně daří získávat další zájemce o kulturním dění ve městě. Že je to cesta správným směrem, dokazují nejen vyprodané koncerty například bratří Nedvědů, Jarka Nohavici nebo Václava Neckáře, ale také rekordní návštěvnost dětského lednového karnevalu, představení Michala Nesvadby, plné náměstí během vánočního adventu, tepající tančírny a podobně,“ řekla Marcela Krplová, která chce v rámci předprodeje vstupenek v BIC zavést během dubna možnost platby platebními kartami.

Kulturu ve městě se daří rozšiřovat mezi všechny věkové skupiny také díky interpretům, kteří návštěvníkům nabízejí unikátní zážitek, a že jich za poslední rok nevystoupilo zrovna málo. Velký úspěch měl koncert Dary Rollins s Danem Bártou, Míši Růžičkové nebo Jarka Nohavici.
 

"V současné době připravujeme vystoupení Ivy Bittové, Richarda Müllera, ale také zábavné čtveřice Partička, kterou mnozí znají z televizních obrazovek. Jazzmeni se mohou těšit na akci Jazz ve městě, kterou letos čeká velká novinka. Milovníci tance a dechovky ocení taneční večery pro dříve narozené a promenádní letní koncerty v parku u řeky Ostravice. Velkou novinkou bude zcela nový festival venkovního divadla a hudby o prázdninách, Letohrátky pro děti nebo říjnový týden španělské kultury. Inovace bude i v oblasti předplatného vážné hudby. Hýčkat si chceme taneční kurzy a klasické taneční pro mládež, které mají ve městě obrovskou tradici,“ nastínila program a zaměření Marcela Krplová, která se řídí sloganem – Frýdek-Místek – město, kde se žije.

Investovalo se ale nejen do programu, nýbrž také do správy budov. Novou scénu Vlast zdobí opravené logo a nástěnky, restaurace Švejk prošla částečným přečalouněním, a to není konec. „Připravujeme změnu temné vrátnice v Národním domě v důstojnou recepci, vyčistíme zahradu Národního domu, ozdobíme ji letničkami a dalšími květinami a v rámci možností se pokusíme co možná nejvíce zpříjemnit pobyt v zastaralém kině Petra Bezruče,“ dodala Marcela Krplová s tím, že i přes těžkou ekonomickou situaci se daří držet příjem z nájmů na stejné úrovni jako v minulých letech.

O tom, že kultura ve Frýdku-Místku dostala nový nádech, hovoří i vyjádření zástupců nezávislých kulturních subjektů. Například Kamil Rudolf z klubu Stoun uvedl, že nástupem Marcely Krplové do ředitelské pozice Národního domu se podstatně zlepšila a zvýšila nabídka kulturních akcí ve všech zařízeních této příspěvkové organizace, tedy nejen v Národním domě, ale také v Nové scéně Vlast či kině Petra Bezruče. Pořadatel Sweetsenfestu, letního kina a iniciátor filmového klubu Petr Korč ohodnotil působení Marcely Krplové takto: „Při pořádání našich akcí spolupracujeme již více než 10 let s městskými kulturními zařízeními. Za tu dobu jsem měl možnost jednat už se třemi různými řediteli. Na současné ředitelce oceňuji, že se nebojí nových věcí a že do svého týmu dostala mladé a kreativní lidi. Do budoucna ji přeju, aby měla přesně tu kombinaci ekonomické zdatnosti a kulturní empatie, která zajistí prostředky nejen pro pořádání akcí tradičních, ale novou značku KulturaFM naplní i skutečně novým a výjimečným obsahem.“

„Upřímně, rok to byl náročný, přinesl mi mnoho poznatků a zkušeností. Už teď vím, že byl dobrý a věřím, že tento úspěšný rok je předzvěstí lepší doby v oblasti kultury pro občany i návštěvníky města Frýdku-Místku,“ uzavřela Marcela Krplová.

MM F-M, Jana Matějíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: frydekmistek.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.