Frýdek-Místek: Město rozšíří sběr bioodpadu i na sídliště a zavede sběr plechovek od nápojů

10.08.2019 7:32

Statutární město Frýdek-Místek dlouhodobě přijímá ekologická opatření, která vedou ke zvyšování kvality životního prostředí. Poté co v roce 2016 zavedlo svoz bioodpadu od rodinných domů a v loňském roce rozmístilo po městě kontejnery na použité kuchyňské tuky a oleje, zavede od září zkušebně svoz bioodpadu i na sídlištích a nově od srpna rozšíří třídění odpadu o plechovky od nápojů.

Frýdek-Místek: Město rozšíří sběr bioodpadu i na sídliště a zavede sběr plechovek od nápojů
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

„Kvalita životního prostředí je jedním z ukazatelů životní úrovně a my chceme, aby ve Frýdku-Místku byla vysoká. Proto investujeme nejen do výsadby a údržby zeleně, ale také do dalších ekologických projektů, které přispívají ke zvýšení kvality životního prostředí, tedy i problematice nakládání s odpady,“ řekl primátor Michal Pobucký.

Od srpna budou mít občané možnost třídit kovové obaly od nápojů (ne konzervy), tedy plechovky od piva, koly, energetických nápojů a podobně. Vhazovat se budou společně s plasty do žlutých kontejnerů.

„Společné třídění plechovek od nápojů s plasty nebude vyžadovat přistavení dalších speciálních kontejnerů na další druh odpadu. Už teď na sídlištích bojujeme s nedostatkem místa pro umístění popelnic. Společné vhazovaní plechovek a plastů do žlutých kontejnerů tak vidíme jako nejlepší řešení,“ vysvětlil primátor Michal Pobucký.

„Po vysypání žlutého kontejneru do sběrného vozidla bude jeho obsah dopraven na dotříďovací linku v Lískovci, kde dojde k ručnímu oddělení plechovek od plastů. Následně budou obě tyto komodity předány k dalšímu využití“, doplnil předseda představenstva Frýdecké skládky Richard Blahut s tím, že v návaznosti na ruční třídění nebude z hygienických důvodů a zajištění bezpečnosti pracovníků na dotříďovací lince možné třídit konzervy, ve kterých zůstávají zbytky potravin a často mají ostré hrany.

V září město zahájí pilotní projekt sběru bioodpadu na sídlištích. Ten byl dosud svážen jen od rodinných domů, kde je produkce bioodpadu, zejména ze zahrad, vysoká. Nicméně na žádosti občanů budou hnědé kontejnery na bioodpad zkušebně rozmístěny také na sídlištích, přesněji na místech, na kterých jsou již rok umístěny nádoby na použité oleje.

Do hnědých kontejnerů budou moci lidé vyhodit zbytky rostlin, ovoce a zeleniny, ale také zeminu z květináčů a truhlíků, čajové sáčky nebo kávovou sedlinu. „Bioodpad ze sídlišť budeme svážet 2 x týdně. Obsah nádob skončí v kompostárně, kde se zpracuje na kompost a kvalitní zeminový substrát. Na konci roku projekt vyhodnotíme a rozhodneme, zda sběr bioodpadů na sídlištích ukončíme nebo jej naopak rozšíříme i do dalších lokalit,“ uzavřel primátor Michal Pobucký. 

Loni občané města vytřídili celkem 2 555 tun papíru, skla a plastů, což je v porovnání s předešlým rokem (2017) o 137 tun více. Svezeno bylo také o 389 tun více bioodpadu. Celkem 5 286 tun. A ve speciálních kontejnerech skončilo také 674 kg použitých kuchyňských olejů a tuků.

Rozmístění BIONÁDOB

Maryčky Magdonové 231,

Bruzovská 308,

Novodvorská 3051,

Novodvorská 3072,

Dobrovského 3094,

Jaroslava Lohrera 686,

Československé armády 1946,

Frýdlantská 159,

Bezručova 2267,

Mozartova 1779

Co do bioodpadu patří?

  • odpad ze zahrad - tráva, listí, seno, zbytky rostlin, kořeny a listy zeleniny, květiny;
  • zemina z květináčů;
  • tenké ořezy z keřů a stromů, případně štěpky dřevin;
  • drny, spadané ovoce;
  • bioodpad z domácností – zbytky zeleniny a ovoce, slupky z brambor, mrkve, čajové sáčky, kávová sedlina.

Co do bioodpadu NEpatří!

  • obaly - papírové a lepenkové, plastové, kovové a kompozitní;
  • stavební odpad - beton, keramika, výrobky ze sádry, cihly;
  • komunální odpad, sklo, plasty, kovy, textilní materiál;
  • převařené zbytky z jídel, maso, kosti, kůže, apod.;
  • jedlé oleje;
  • jakékoliv jiné neorganické materiály a odpady;
  • uhynulá zvířata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…