Frýdek-Místek: Pacienti nemocnice mají k dispozici nukleární magnetickou rezonanci

23.07.2019 21:14

Frýdeckomístecká nemocnice dnes (23. 7.) uvedla do provozu moderní magnetickou rezonanci. Díky tomu se zrychlí diagnostika pacientů, ale i jejich komfort. Investice si vyžádala 55 milionů korun, většinu nákladů pokryla dotace Moravskoslezského kraje, který Nemocnici ve Frýdku-Místku zřizuje.

Frýdek-Místek: Pacienti nemocnice mají k dispozici nukleární magnetickou rezonanci
Foto: msk.cz
Popisek: Nemocnice ve Frýdku-Místku

„Kvalitní vybavení nemocnic je bezesporu nepostradatelné. Magnetická rezonance v Nemocnici ve Frýdku-Místku chyběla už dlouho, takže věřím, že ji nyní ocení nejen lékaři, ale také pacienti. Moravskoslezský kraj jako zřizovatel nemocnice klade na kvalitu poskytované péče veliký důraz. Před rokem jsme ve frýdeckomístecké nemocnici otevřeli nová oddělení NIP a DIOP, tedy následné a dlouhodobé intenzivní péče.

Od začátku tohoto roku má nemocnice díky rekonstrukci nejmodernější porodní sály v celém regionu. Jsou to jasné signály, že úroveň nemocnice neustále roste,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák s tím, že nemocnice na novou magnetickou rezonanci získala od kraje 45 a půl milionu korun. Celkové náklady byly 55 milionů.

„Získání magnetické rezonance se stalo jednou z našich priorit. Dnes je to standardní vyšetřovací metoda nezbytná pro diagnostiku hospitalizovaných i ambulantních pacientů,“ řekl ředitel nemocnice Tomáš Stejskal.

V  červenci a srpnu bude probíhat zkušební jednosměnný provoz. Měsíčně tak bude vyšetřeno přibližně 240 pacientů. Od září se počet pacientů zvýší na asi 370, a to díky dvousměnnému provozu během čtyř dní v týdnu.

„Siemens Magnetom Aera 1,5T je špičkový přístroj s vysokou kvalitou zobrazení i rychlým nastavením vyšetřovací sekvence. Zajistí přesnější diagnostiku u pacientů s nemocemi pohybového aparátu, ale zejména u neurologických pacientů. Díky vysoké výbavě magnetu bude možné precizní difuzní zobrazení mozku. Přístroj se bude jistě využívat i v jiných případech, například pro některé indikace onemocnění v dutině břišní,“ vysvětlil náměstek hejtmana kraje pro zdravotnictví Martin Gebauer.

Tunel s průměrem 70 cm poskytne pacientům během výkonu vysoký komfort. „Pacienty už nebudeme muset k  výkonům převážet jinam, diagnostika se výrazně zrychlí. Nemocnice bude moci vyšetřovat i dětské pacienty, pacienty z oddělení ARO i pacienty s klaustrofobií, kteří vyšetření musejí podstupovat v narkóze,“ doplnila primářka radiodiagnostického oddělení Hana Vaňková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…