Frýdek-Místek: První krok k novému přednádraží

25.10.2021 21:23 | Tisková zpráva

V areálu bývalého textilního závodu v ulici Těšínská je od 25. 10. rušno. Odborná stavební firma se začíná připravovat na bourací práce. Během dvou měsíců půjdou k zemi objekty bez historické hodnoty, které už nemají do budoucna využití a musí uvolnit místo nové výstavbě.

Frýdek-Místek: První krok k novému přednádraží
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Práce jsou plně v souladu s Memorandem o spolupráci, které před pěti lety uzavřelo statutární město Frýdek-Místek s akciovou společností Slezan Holding, která areály vlastní a spravuje. Úpravy se nedotknou žádné z industriálních budov, které jsou díky Memorandu pod ochranou před zásahy a bouráním.

„Memorandum vznikalo v poměrně složitém období. Veřejnost nesla nelibě zbourání textilní budovy v Nádražní ulici, památkáři nechtěli prohlásit jednotlivé budovy za památky. Vztahy mezi městem a Slezanem byly napjaté a hrozilo bourání dalších objektů. V této situaci jsme se snažili nalézt se Slezanem společnou řeč, aby se dále nebouralo a nezhoršoval se stav nejcennějších budov,“ popsal náměstek primátora pro investice, finance a rozpočet, hlavní iniciátor a spoluautor Memoranda Jiří Kajzar (Naše Město F-M).

Odstranění nehodnotných přístaveb továrenských budov je dalším z nezbytných kroků k oživení areálu bývalého textilního závodu u frýdeckého nádraží.

Anketa

Vydrží Fialova vláda až do řádných sněmovních voleb?

hlasovalo: 16140 lidí

V území ohraničeném ulicemi Těšínská a Nádražní vznikne nová městská čtvrť: Bulvár spojí sídliště Slezská s novým dopravním terminálem. V plánu je dále výstavba tří bytových domů a polyfunkčního objektu. Vznikne také malé náměstí s restaurací a minipivovarem v původní elektrocentrále. V bývalé textilní škole pak najde zázemí městská policie a přestupkové oddělení magistrátu.

Město v souladu s Memorandem postupně navrací do života a urbanistické struktury města všechny zanedbané slezanské areály. Obnovená industriální architektura má být součástí vzhledu a trvalou značkou Frýdku-Místku.

Upozornění:
V týdnu od 25. 10. budou na místě probíhat přípravné práce, v týdnu od 1. 11. začnou pracovat bourací stroje. Kolemjdoucí by práce měli pozorovat zpovzdálí, vstup do areálu je zakázán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…