Frýdek-Místek: Rekonstrukce Gaudia se povedla

03.02.2017 11:36

Léčebna dlouhodobě nemocných Gaudium úspěšně prošla i díky čtyřmilionovému příspěvku z rozpočtu města potřebnou rekonstrukcí a už znovu slouží svému bohulibému účelu. Přesvědčilo se o tom i vedení města, které přijalo pozvání k návštěvě tohoto zařízení, po jehož službách je velká poptávka.

Frýdek-Místek: Rekonstrukce Gaudia se povedla
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Rekonstrukce objektu byla velmi rozsáhlá, protože veškeré rozvody byly na hranici životnosti. „Zůstaly obvodové stěny, chodby a schodiště. Vše ostatní měnilo dispozice. Zmenšily se pokoje, kdy dnes máme maximálně třílůžkové, zlepšila se dostupnost sociálních zařízení. Všude jsou nové rozvody, zvýšila se i bezpečnost pacientů, protože přibyly hlásiče požáru napojené přímo na hasiče. Vybudovaly se šatny pro zaměstnance, kteří dnes rovněž mají lepší zázemí, kaple se přesunula na severní stranu. Kromě toho jsme nakoupili rehabilitační přístroje a kompenzační pomůcky a byli vyškoleni rehabilitační pracovníci,“ vyjmenoval obsah projektu za 23 milionů korun ředitel Gaudia Petr Hartmann.

„Vše bylo nesmírně náročně z hlediska termínů, ale vše se podařilo zvládnout. Chtěl bych poděkovat Kongregaci Milosrdných sester sv. Karla Boromejského, které objekt patří, švýcarským partnerům, ministerstvu zdravotnictví a financí a Statutárnímu městu Frýdek-Místek, bez jehož spoluúčasti by projekt nemohl být realizován. Pro naši práci není jednoduché zajistit personál, ale dnes tu konečně máme kulturní prostředí a po třech týdnech již máme skoro naplněnou kapacitu,“ navázal Aleš Kubíček, jednatel Gaudia.

Sestra Bohuslava pak za kongregaci připomněla historii budovy, která byla postavena v roce 1877 jako sirotčinec k výchovné a sociální činnosti pro mládež. V roce 1960 byla zestátněna a později sloužila i jako domov důchodců. „Až koncem tisíciletí byl objekt vrácen původnímu majiteli a už dvě desetiletí slouží zdravotnické a ošetřovatelské péči pro občany Frýdku-Místku a okolí,“ upozornila sestra Bohuslava, která rovněž poděkovala Statutárnímu městu Frýdek-Místek za podporu. „Já naopak všemu personálu přeji, aby byl laskavý a usměvavý jako dnes a aby takto provázel zdejší klienty v jejich nemoci a usnadnil jim tak jejich dny strávené v tomto zrenovovaném zařízení,“ popřál za město primátor Michal Pobucký.

„Přes všechny obavy, které se nabízely, jsem rád, že se nakonec tolik subjektů dokázalo domluvit na společném projektu, jehož výsledek stojí za to,“ uzavřel náměstek primátora Libor Koval. „Jsme rádi, že se našla vůle projekt Srdce podpořit a že se povedlo získat finance, díky kterým se opravdu podařilo zlepšit podmínky pro pacienty,“ uzavřel náměstek primátora Jiří Kajzar. Fotogalerie ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…