Frýdek-Místek: Technické služby uklízení při sněhu a mrazu komunikace 24 hodin denně

23.01.2023 21:21 | Tisková zpráva

Prosincový příval sněhu zvládaly TS a.s. (technické služby) stejně, jako v letech předchozích. „Podobná zima byla naposledy před více než deseti lety a za tu dobu už lidé zapomněli, jaké to je, když napadne 30 centimetrů sněhu,“ myslí si Monika Legerská, která pracuje v TS a.s. 15 let a deset let je dispečerkou.

Frýdek-Místek: Technické služby uklízení při sněhu a mrazu komunikace 24 hodin denně
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

„Máme plán zimní údržby, podle kterého celé roky postupujeme, pracují zde stejní lidé, kteří se zimní údržbě věnují i dvě desítky let. Od 9. do 21. prosince byly v terénu pluhy, sypače, traktory a bagry 24 hodin denně,“ uvedla dispečerka Legerská. Silnice a chodníky ošetřovalo a uklízelo 21 vozidel včetně subdodavatelské techniky, kterou tvoří 10 traktorů s radlicemi. Do terénu vyrazili i pracovníci, kteří manuálně odklízeli sníh ze schodů, lávek, přechodů a autobusových zastávek.

„V plánu zimní údržby máme stanoveno pořadí důležitosti. Silnice a chodníky v prvním pořadí uklidíme do čtyř hodin, v druhém pořadí do 12 a ve třetím do 48 hodin. Většinou to stíháme v kratších časech a během hustého sněžení se z úklidu dvojek často vracíme na jedničky, kde mezitím napadla další vrstva sněhu,“ popisovala Monika Legerská.

Technické služby se také snaží vyhovět občanům, kteří volají své požadavky. Technika tam najede poté, co dokončí plánovaný úklid, ale lidé si často neuvědomují, že některé chodníky se v zimě neudržují. V některých ulicích je chodník na jedné straně v „jedničce“ a souběžný na druhé straně ve „dvojce“, takže byl uklizen později. To se lidem rovněž nelíbilo, stačilo přitom přejít na druhou stranu. V okamžiku, kdy byly uklizeny komunikace ve třetím pořadí, pustily se technické služby do úklidu okolí kontejnerových a popelnicových stání přesto, že to nemají stanovené jako povinnost v plánu zimní údržby. Bylo ale potřeba zajistit odvoz odpadu.    Velkým problémem byla v prosinci špatně parkující auta. „Na některé chodníky jsme se vůbec nedostali, protože auta stála ve vjezdech na chodníky a někdy i uprostřed chodníku, a nedalo se je nijak objet. Tyto případy se staly na sídlištích Slezská, Růžový pahorek, Anenská a Riviéra,“ upřesnila Monika Legerská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…