Frýdek-Místek: Vydejte se po stopách textilek, litiny a smaltu

02.06.2016 13:03

Poznat Frýdek-Místek jako město s bohatou historií textilního průmyslu a Frýdlant nad Ostravicí, kde byly železárny založeny už před polovinou 17. století, jako místo dodnes úzce spojené s kovem, mohou účastníci červnových prohlídek organizovaných Beskydským informačním centrem Frýdek-Místek.

Frýdek-Místek: Vydejte se po stopách textilek, litiny a smaltu
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Po stopách textilek ve Frýdku-Místku se zájemci budou moci vydat v sobotu 4. června v 9 hodin z místeckého náměstí Svobody. „Historie textilnictví ve Frýdku-Místku je stará jako město samo. Vždy se tu dařilo tkalcům a soukeníkům, kteří své výrobky prodávali na místě i rozváželi do širokého okolí. V průběhu první poloviny 19. století už byly ve Frýdku i v Místku zakládány textilní továrny. Poslední podstatnější stavební akce probíhaly před hospodářskou krizí, která u nás vypukla naplno ve 30. letech minulého století,” poznamenává historik Petr Juřák, který ve svém výkladu připomene vývoj textilní výroby ve městě, jež ve druhé polovině 20. století proslavila značka Slezan.

Prohlídka povede oběma původně samostatnými částmi města, od místeckého náměstí k bývalým textilním provozům podél řeky a k frýdeckému nádraží, v jehož blízkosti několik budov připomíná fakt, že se o této lokalitě hovořilo jako o tovární čtvrti. „Objekty ve Staroměstské ulici jsou připomínkou rodiny Munků, která tu měla tkalcovnu, a rodiny Neumannů, která zde kromě jiného provozovala přádelnu,” podotýká Petr Juřák.

Po stopách frýdlantské litiny a smaltu

O týden později, v sobotu 11. června od 9 hodin, se během akce s názvem Po stopách frýdlantské litiny a smaltu zájemci seznámí nejen s průmyslovou, ale i uměleckou historií a současností Frýdlantu n. O. V průběhu této specializované prohlídky – první daného typu a rozsahu – účastníci společně s Petrem Juřákem navštíví místa připomínající minulost spojenou s kovem v různých podobách. Například si prohlédnou litinový kříž u kostela sv. Bartoloměje, litinový náhrobek rodiny Homoláčů nebo v ulicích města umístěné originální lampy se smaltovými prvky. A zavítají také do Galerie uměleckého smaltu a litiny ve Frýdlantu nad Ostravicí či do dílny zaměřené na výrobu uměleckého smaltu, v níž se nachází i malá expozice dnes už historické produkce smaltových výrobků.

Obě akce jsou zdarma a budou se konat za každého počasí. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…