Frýdek-Místek investuje miliony do škol

15.08.2018 16:46

Statutární město Frýdek-Místek investuje každým rokem miliony korun do oprav a úprav školských zařízení. Velké rekonstrukce základních i mateřských škol město zahájilo již v roce 2008. Dnes má většina z 33 objektů základních a mateřských škol nová okna, zateplenou fasádu nebo střechu nebo vše dohromady. Náklady na zateplení škol činily téměř 250 milionů korun, z toho 166 milionů bylo hrazeno z evropské nebo státní dotace.

Frýdek-Místek investuje miliony do škol
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

„Některé školy sídlí v historických budovách a zateplení jejich obvodových zdí, jejichž součástí jsou i ozdobné architektonické prvky, je téměř nemožné. Jsou v nich tedy alespoň vyměněna nebo repasována okna. Atypická výměna oken byla zahájena loni v historické budově 1. ZŠ na ulici T. G. Masaryka ve Frýdku. Kde to bylo možné, byla okna repasována, kde to již možné nebylo, byla vytvořena jejich replika a byla vyměněna. Letos zde výměna a repase oken pokračuje,“ uvedl primátor Michal Pobucký. „Na škole je zároveň realizována i částečná oprava střechy a dešťových svodů, vyspravena bude kamenná soklová část objektu a ve vstupní části do šaten budou osazeny nové dveře. Náklady jsou vyčísleny na téměř 11 milionů korun,“ doplnil náměstek primátora Jiří Kajzar. Další více jak 4 miliony korun jsou investovány do opravy střechy na 4. ZŠ na ulici Komenského v Místku. Žáci 11. ZŠ na Slezské se mohou těšit na upravené atrium, které prochází terénními úpravami a novou výsadbou za zhruba půl milionu korun. A žáky 5. ZŠ jistě potěší zcela nové workoutové hřiště, které bude přístupné i veřejnosti, stejně jako je tomu na 8. ZŠ, kde město vybudovalo workoutové hřiště v loňském roce. 

„Každým rokem jsou investovány další miliony korun také do rekonstrukcí vnitřních prostor a zařízení škol. Rekonstrukce tělocvičny za více jak 2 miliony korun probíhá o letošních prázdninách na 6. ZŠ (ul. Pionýrů v Místku). Práce zahrnují instalaci nové vzduchotechniky, nové omítky a opravu podlah i obložení. Mateřská škola Třanovského bude mít novou elektroinstalaci za zhruba 750 tisíc a rekonstrukcí šaten a sociálního zařízení za více jak 1 milion korun prochází MŠ Anenská,“ sdělil náměstek primátora pro oblast školství Pavel Machala.

„Téměř na všech školách se také maluje a vylepšuje interiér tak, aby se žáci od září mohli v příjemném a upraveném prostředí opět plně soustředit na výuku,“ dodal primátor Pobucký.

V budoucnu město chystá například vybudování nové tělocvičny ve škole v Chlebovicích. V současné době se zpracovávají jednotlivé stupně projektové dokumentace pro územní i stavební řízení a provádění stavby. Nová tělocvična bude řešena jako nástavba mateřské školy bez zásahů do jejích nosných konstrukcí. Se školou a školkou bude propojena spojovacím traktem. Práce na výstavbě nové tělocvičny budou zahájeny nejdříve v příštím roce. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…