Frýdek-Místek revitalizuje veřejná prostranství na Slezské s pomocí EU

30.10.2012 20:47

Statutární město Frýdek-Místek zahájilo realizaci projektů, které zlepší vzhled a funkčnost veřejných prostranství na sídlišti Slezská.

Frýdek-Místek revitalizuje veřejná prostranství na Slezské s pomocí EU
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Zahrnují rekonstrukci sadů Svobody a parčíku za Sekerovou vilou, výstavbu nového parkoviště, opravu hřišť, vegetační úpravy i vybudování nové páteřní optické sítě kamerového systému, která bude z větší části vedena v kolektoru.

Prvním projektem je revitalizace parků na sídlišti. V sadech Svobody budou odstraněny stávající chodníky, které nahradí nová dlážděná cestní síť, současný altán bude zbourán, nahradí ho atypické multifunkční zastřešené jeviště opláštěné robustní sklolaminátovou skořepinou a rekonstrukcí projde i kovová vstupní brána z ulice Sadová. Samozřejmostí bude nový mobiliář. Nový parčík vznikne za tzv. Sekerovou vilou (bývalou knihovnou), nabídne nové dlážděné chodníky a odpočinkovou plochu s lavičkami. V obou lokalitách dojde ke kácení neperspektivních dřevin, nové výsadbě stromů a keřů a vybudování nového veřejného osvětlení.

Druhým projektem je výstavba nového parkoviště a příjezdové komunikace z ul. Slezské na sídliště Slezská, tj. v blízkosti křižovatky ulic Slezská a Staroměstská (naproti penzionu U křivého psa). Parkoviště s kapacitou 31 kolmých stání bude vybudováno na stávající nezpevněné ploše. Podél nové příjezdové komunikace vznikne dalších 12 kolmých stání.

Třetí projekt řeší rekonstrukci a doplnění důležitých prvků základní občanské vybavenosti na sídlišti Slezská. Nově vznikne parkoviště s kapacitou 20 parkovacích stání na ulici Dr. M. Tyrše. Pro vytvoření ucelené trasy bude dobudována dlážděná cyklostezka za domy na ul. Novodvorské v délce 464 m, jako propojení stávajících úseků. V rámci stavby budou také rekonstruována 4 dětská hřiště, 3 pískoviště a 5 sportovních hřišť, kde budou mimo jiné dodány nové herní prvky a provedeny nové povrchové úpravy ploch, většinou pryžové. Rovněž budou upraveny zpevněné plochy na Kostikově náměstí kolem pomníku. Součástí návrhu jsou vegetační úpravy, a to v okolí cyklostezky, Kostikova náměstí i parkoviště na ulici Dr. M. Tyrše. Vybudována bude také nová páteřní optická síť kamerového systému, která z větší části povede v kolektoru. Systém bude vybaven 9 novými bezpečnostními kamerami.

 Náklady na tyto tři projekty činí celkem 36 milionů korun, z čehož více než 25 milionů získá město zpět formou dotace z prostředků Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj.

 Revitalizace veřejných prostranství na sídlišti Slezská probíhá v rámci Integrovaného plánu rozvoje statutárního města Frýdku-Místku – sídliště Slezská. Jeho cílem je zvýšení kvality života obyvatel tohoto sídliště prostřednictvím revitalizace prostředí a regenerace bytových domů. Pro tuto oblast je na období 2007-2013 vyčleněna částka 5,24 milionů EUR.
 MM F-M, Jana Matějíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: frydekmistek.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…