Frýdlant: Česko-polská spolupráce dobrovolných hasičů pokračuje

03.02.2019 6:31

Další dvě společná hasičská cvičení chystají pro letošní rok čeští dobrovolní hasiči Frýdlantska a polští hasiči z druhé strany hranice. Zapojí se do nich jako v předchozích letech jednotky dobrovolných hasičů Frýdlantu, Heřmanic, Dětřichova a Kunratic, na polské straně pak dobrovolní hasiči obcí Piensk, Zawidów, Sieniawka, Sulików a Dlužyna Dolna. Česko

Frýdlant: Česko-polská spolupráce dobrovolných hasičů pokračuje
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

Česko-polská spolupráce hasičů pokračuje již třetím rokem a každoročně jsou díky ní konána dvě cvičení, vždy jedno na české a jedno na polské straně. To české proběhne 8. června 2019 v Kunraticích a jeho tématem bude budování humanitárního střediska po ničivém orkánu.

Téma cvičení nastínil zástupcům českých i polských hasičských sborů a zástupcům měst Frýdlant a Piensk, kteří se v pátek 1. února 2019 sešli na společné schůzce v prostorách hasičské zbrojnice ve Frýdlantu, starosta Kunratic Milan Götz. Právě Kunratice totiž cvičení na české straně organizují. „Cvičení bude jednodenní, intenzivní. V dopoledních hodinách proběhne školení, v odpoledních samotné cvičení. Budeme cvičit postup při zřizování humanitárního zázemí pro 40 až 50 lidí, přičemž budeme simulovat, že vesnici zpustošil ničivý orkán. Během akce počítáme s figuranty. Ty budeme postupně svážet do humanitárního centra ve středu vesnice, vytvořeného z nafukovacích stanů,“ přibližuje průběh cvičení.

Cílem cvičení je přiblížit polským hasičům postup našich složek Integrovaného záchranného systému při takovéto události.

Polští hasiči pak připravují společné cvičení na začátek září a bude se týkat protipovodňové tématiky.

„Jsem rád, že spolupráce dobrovolných hasičů z Frýdlantska s polskými partnery bude pokračovat. Tentokrát budou žádost o dotaci podávat polští partneři, konkrétně město Piensk, protože to je jediná možná varianta. Obě cvičení budou pro hasiče obou zemí jistě přínosem, v případě nějaké mimořádné události na hranicích totiž zlepšují vzájemnou spolupráci a rychlost a efektivitu zásahu,“ podotýká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Ten také zástupce polských hasičských sborů pozval na květnové Valdštejnské slavnosti, kde se mohou nejen bavit, ale také sledovat zajištění takhle velké akce a pozvánku rozšířil i na zářijový Den IZS 2019, kterého se mohou hasiči z polského příhraničí aktivně zúčastnit.

Letošní hasičská cvičení navazují na předchozí čtyři z uplynulých dvou let. „Projekt pokračuje třetím rokem, během každého se uskutečnila nebo uskuteční dvě cvičení. Vždy jedno u nás a jedno v Polsku. První proběhlo na jaře roku 2017 v Heřmanicích a šlo o vyhledávání ztracených osob v terénu, další se uskutečnilo na podzim toho roku v Polsku. Loni pak bylo cvičení v Dětřichově připraveno jako simulovaný požár výškové budovy a v září byl tématem cvičení v Polsku požár průmyslového objektu ve městě Pieńsk,“ říká za Sbor dobrovolných hasičů Frýdlant Petr Celba.

Společné česko-polské hasičské cvičení probíhají díky prostředkům EU, programu přeshraniční spolupráce Interreg V-A Česká republika – Polsko 2014 – 2020.  

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…