Frýdlant: Potřebujeme pomoc vlády, zní kvůli pravděpodobné ztrátě vody po rozšíření dolu Turów

26.01.2016 19:26

Rozšíření polského povrchového dolu Turów bude s největší pravděpodobností znamenat ztrátu vody na českém území.

Frýdlant: Potřebujeme pomoc vlády, zní kvůli pravděpodobné ztrátě vody po rozšíření dolu Turów
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

Nebudeme ale jen čekat se založenýma rukama na to, až tento pro nás katastrofický scénář nastane, nýbrž uděláme vše pro to, aby dopad byl pro obyvatele dotčených měst a obcí co nejmenší. Neobejdeme se však bez pomoci vlády. To je shrnutí další schůzky, která kvůli očekávaným dopadům rozšíření polského dolu Turów na českou stranu hranice, proběhla ve středu 20. ledna 2016 v sídle Libereckého kraje v Liberci. Schůzky se vedle zástupců dotčených měst a obcí Frýdlantska, Hrádecka a Chrastavska, zástupců Libereckého kraje a obou vodohospodářských společností oblasti, účastnili i zástupci Ministerstva životního prostředí, Ministerstva zemědělství a Povodí Labe.

„Je potřeba si uvědomit, že jde o opravdu vážnou věc. Zásobování pitnou vodou je v případě rozšíření těžby a prohloubení dolu ohroženo na Frýdlantsku, Hrádecku a Chrastavsku u bezmála 30 tisíc obyvatel. A to opravdu není málo,“ upozornil po jednání starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Na jednání byly představeny studie možných dopadů rozšíření těžby, které si nechaly zpracovat společnosti, které zásobování pitnou vodou a likvidaci odpadních vod v těchto oblastech zajišťují. Tedy Frýdlantská vodárenská společnost, a. s. a Severočeská vodárenská společnost, a.s. To podstatné ze studie, týkající se Frýdlantska, si můžete přečíst zde. Obě studie obsahují kromě možných scénářů úbytku vody i návrhy řešení, které při nich mají zajištění pitnou vodou a čištění odpadních vod garantovat. „Jsou to ale řešení velmi nákladná. Dohromady jde o zhruba dvě miliardy korun, které prostě nejsme schopni bez vnější pomoci investovat. Nemáme je kde vzít,“ říká Dan Ramzer.

Všichni představitelé samospráv se na jednání proto shodli, že se neobejdou bez pomoci vlády. Ta by se měla ubírat dvěma směry. Jednak by právě vláda v čele s premiérem, měla zahájit intenzivní jednání s polskou stranou a žádat buď aby vůbec nedošlo k ohrožení vod na českém území, nebo alespoň vymoci pro českou stranu dostatečné finanční kompenzace. „Pak by nám také vláda měla pomoci s financováním přípravných projektových dokumentací k nutným opatřením, která mají v budoucnu při poklesu spodních vod a vysychání některých toků zajistit pitnou vodu pro dotčené území. Ty totiž budou také dosti nákladné. Nicméně bez nich se neobejdeme a je nutné s nimi začít co nejdříve. Jinak se totiž může stát, že za pět nebo deset let seznáme, že jsme zaspali a najednou jsme bez vody,“ doplňuje starosta Frýdlantu.

Více si o možných problémech souvisejících s chystaným rozšířením dolu Turów, který má v tuto chvíli rozlohu 45 km², můžete přečíst také zde.

Příští jednání zástupců měst a obcí, Libereckého kraje, Povodí Labe, vodárenských společností a zástupců ministerstev proběhne v první polovině dubna. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…