Frýdlant: Stěnu z tújí za rozptylovou loučkou na hřbitově nahradí mladé stromky

10.09.2019 6:32

Nezbytnou úpravou projde v průběhu září a října prostor za rozptylovou loučkou v přední části hřbitova ve Frýdlantu. Přerostlou a nevzhlednou stěnu z tújí a jalovců tam nahradí nové mladé stromky tújí. Stará výsadba je totiž již dožitá, neestetická a vinou své výšky a tloušťky už prakticky bez možnosti údržby.

Frýdlant: Stěnu z tújí za rozptylovou loučkou na hřbitově nahradí mladé stromky
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

Podle městského zahradníka Lubomíra Brožíka je složení současné stromové stěny za rozptylovou loučkou naprosto nevhodné. „Stěna byla vysazována v roce 1983, tedy v době, kdy nebyla k dispozici taková odrůdová skladba rostlin. Tenkrát byly do stěny vybrány túje plicaty, které jsou mohutné a pro takový účel vzhledem k vývoji své růstu nevhodné. Navíc byla stěna vytvořena ze dvou řad, což je také nevhodné a túje doplnily jalovce, tisy a cypřiše.“

Právě nevhodné druhové složení a vysazení stromků do dvou řad stojí za současným stavem stěny. „U země má na šířku až čtyři metry, v horní části ke třem metrům. V současné době už je téměř nemožné stěnu upravovat. Jednak kvůli její výšce a šířce a pak také k z důvodu vyvrácených větví, které tvoří ve stěně díry. K vyvrácení větve přitom stačí sníh nebo prudký déšť,“ popisuje vedoucí technického oddělení odboru majetkosprávního Městského úřadu Frýdlant Roman Šlejtr s tím, že porost už také nevhodně zasahuje jak do samotné rozptylové loučky, tak do centrální cesty hřbitovem.

V průběhu září a října proto město nechá stěnu ze stromků za rozptylovou loučkou vykácet a pařezy zlikvidovat. „Už během podzimu ale staré stromky nahradí nové, vhodnější. Vysadíme tu v jedné řadě túje smaragdy, které jsou užší a při pravidelné údržbě narostou maximálně do šířky 80 cm“ doplňuje Lubomír Brožík. Do země bude usazovat už zhruba 1,5 až 1,7 metrů vysoké stromky. Dorůst je údržba nechá maximálně do výšky 2,5 metru.

Město Frýdlant nechalo už v loňském roce vyměnit stromovou stěnu za hroby vedle rozptylové loučky, která byla podobně dožilá a neestetická.

Návštěvníky hřbitova ujišťuje, že v průběhu Dušiček už bude výměna stromové stěny dokončena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…