Frýdlant: Středisko výchovné péče působí na nové adrese

10.02.2023 17:57 | Tisková zpráva

V nových prostorách působí ve Frýdlantu od letošního roku Středisko výchovné péče. Z dosavadních prostor v budově školní jídelny se přestěhovalo do Železné ulice, do budovy, ve které ještě nedávno sídlil úřad práce.

Frýdlant: Středisko výchovné péče působí na nové adrese
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

V nových prostorách má Středisko výchovné péče k dispozici více místa a mohlo zde vytvořit i samostatnou dětskou hernu pro terapie hrou. Po náročném stěhování a zařizování nových prostor se chystá v průběhu února opět vrátit do běžného provozu. 

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21903 lidí

„Středisko výchovné péče až doposud sídlilo v provizorních prostorách budovy školní jídelny, kde by do budoucna mělo fungovat druhé oddělení školní družiny. Hledali jsme proto vhodné definitivní prostory a po odchodu úřadu práce se takové objevily v objektu v Železné ulici,“ vysvětluje starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Zaměstnanci Střediska výchovné péče (SVP) stěhování vítají. „Prostory jsou celkově větší, dokonce jsme získali o jednu místnost navíc, kterou jsme přetvořili v samostatnou dětskou hernu, kterou využijeme na nedirektivní terapii hrou, takže jsme spokojení,“ říká vedoucí SVP, etoložka a terapeutka Marta Vaňková. SVP má v budově k dispozici celé první patro. V přízemí vytvoří Město Frýdlant zázemí pro své Technické oddělení. „Vzniknou zde oddělené šatny, sprchy, toalety, abychom mohli u technického oddělení plnohodnotně zaměstnávat i ženy a mohli jsme jim nabídnout oddělené sociální zázemí,“ dodává starosta Frýdlantu.

Středisko výchovné péče začalo ve Frýdlantu působit v roce 2016 a od té doby počet klientů roste. „Nabízíme podporu a pomoc dětem, dospívajícím a jejich rodinám v náročných životních situacích formou výchovného a psychologického poradenství, individuální, párové a rodinné terapie, krizové intervence, v indikovaných případech také odborná psychologická či speciálně pedagogická vyšetření. Poskytujeme také metodické vedení školám a pedagogickým pracovníkům, pro třídní kolektivy pak nabízíme programy dlouhodobé primární prevence, diagnostiku třídního kolektivu a intervenční programy,“ vysvětluje vedoucí SVP Marta Vaňková. Dolní věková hranice, se kterou SVP u dítěte pracuje, není daná, horní je stanovená na 18 let věku, v případě studujících na 26 let. Práce s klienty a rodinami dětí je především terapeutická a poradenská a klienti docházejí buď individuálně nebo spolu s rodinnými příslušníky.

Středisko výchovné péče může dětem a rodinám pomoci například při neshodách v rodině, výchovných potížích, se vztahy s vrstevníky, v náročných životních situacích, jako je například rozchod rodičů, prožité trauma či obavy o sebe či někoho blízkého nebo s osobnostními a psychickými problémy. „Velmi často se u dětí potýkáme s úzkostmi a depresemi, počet těchto případů bohužel po pandemii covidu a opatřeních, která ji provázela, velmi vzrostl,“ dodává Marta Vaňková. Děti a mladí jsou do SVP doporučováni buď ze školy, nebo přicházejí sami například na doporučení někoho, kdo už má s pomocí SVP své zkušenosti. „Rádi pomůžeme každému, kdo naši pomoc potřebuje. Nové zájemce ale prosíme, aby se nejdříve objednali na telefonním čísle 777 545 628. První schůzku pak absolvují se sociální pracovnicí, která vysvětlí, jak pracujeme, s čím můžeme pomoci a jak a s čím naopak ne a pak už následuje objednání k jednotlivému pracovníkovi,“ dodává vedoucí SVP.

Ve Frýdlantě působí SVP sedmou sezónu. „To, že ve Frýdlantu Středisko výchovné péče máme, je svým způsobem unikátní. Protože jinak jsou SVP jen v bývalých okresních městech. Nicméně s ohledem na demografii a socioekonomický problém Frýdlantska tu svoje SVP máme a rádi mu finančně vypomáháme. V současné době na jeho provoz přispívá Mikroregion Frýdlantsko a Liberecký kraj shodně částkou 250 tisíc korun ročně, nyní se ale jedná o navýšení částky na celkem 700 tisíc korun ročně od Mikroregionu i Libereckého kraje dohromady,“ uzavírá starosta Frýdlantu Dan Ramzer s tím, že tyto peníze pokrývají provozní náklady SVP. Náklady personální hradí Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

SVP Frýdlant je školské zařízení a je součástí Dětského diagnostického ústavu, střediska výchovné péče a základní školy, Liberec. Více si o Středisku výchovné péče Frýdlant můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…