Frýdlant může mít opět koupaliště. Počítá s ním studie obnovy autokempu

09.05.2018 15:14

Ve velký volnočasový areál se zázemím pro turisty a také s koupalištěm by se mohl už v příštích letech proměnit dnes opuštěný autokemp poblíž pivovaru ve Frýdlantu. Počítá s tím studie, kterou si pro rozvoj tohoto území nechalo zpracovat město Frýdlant a kterou v červnu dostanou ke schválení městští zastupitelé.

Frýdlant může mít opět koupaliště. Počítá s ním studie obnovy autokempu
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

„Frýdlant letos dokončí ve spolupráci s Frýdlantskou vodárenskou společností, a.s. poslední projekt, který dosud bránil rozvoji areálu frýdlantského autokempu. Tím projektem je dokončení kanalizace a vodovodu na Hágu. Bez tohoto by bylo opravdu nemožné autokemp oživit, o možnosti vytvořit zde koupaliště ani nemluvím. Po ukončení prací ale bude cesta k obojímu volná, protože odstraněny byly už dříve i další překážky. Po povodni zničená silnice z Frýdlantu na Raspenavu, na jejíž opravu jsme čekali pět let nebo rozvody elektřiny. I ty už jsou v pořádku,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Studie nové podoby autokempu je již hotová, v červnu ji budou na svém zasedání projednávat zastupitelé města. „Pokud studii schválí, začneme podnikat první konkrétní kroky k obnově autokempu. V první řadě budeme hledat shodu s památkáři na způsobu opravy zdi kolem kempu. Místo je totiž v ochranném pásmu národní kulturní památky. Dále začneme řešit sociální zázemí areálu, které bylo dostavěné v letech 2006/2007. Bude potřeba ho napojit na novou kanalizaci a vytvořit vodovodní a elektro přípojky,“ popisuje starosta.

Další postup při obnově autokempu už ale bude na novém zastupitelstvu. „Věřím, že bude v rozjetém projektu pokračovat. Alespoň tedy v první etapě, ve které má dojít k takovým úpravám, které umožní turistům ubytovat se v kempu v obytných automobilech nebo ve stanech. K tomu by mohlo dojít už v průběhu roku 2020,“ doplňuje Dan Ramzer.

Také o tom, zda v autokempu skutečně v budoucnosti vznikne bazén, bude rozhodovat až příští zastupitelstvo. „Chybějící koupaliště je ve Frýdlantě velkým tématem. Lidé se neustále ptají, kdy už koupaliště budeme mít. My jsme s ním v autokempu počítali už před čtyřmi lety, ale chybějící kanalizace jeho vznik zbrzdila. Teď jsou podmínky pro jeho možnou stavbu splněny, takže uvidíme, jak se k tomu nové zastupitelstvo postaví,“ říká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka. Důležitou roli při jejich rozhodování budou jistě hrát i finance. „Po kontroverzních projektech typu Čapí hnízdo nebo lázně Chrastava dotační peníze na vybudování infrastruktury cestovního ruchu nejsou. Podle našich odhadů by bazén přišel na 18 – 25 milionů korun, což nejsou malé peníze. Bude tedy záležet na prioritách příštích zastupitelů, zda koupališti dají zelenou. Přeci jen nás čeká také kooperace na rekonstrukci Kodešovy ulice, což je velká investiční akce. Na druhou stranu pokud by se Frýdlantu v budoucnu příjmově dařilo tak jako teď, byl by vznik bazénu za městské peníze reálný,“ uvažuje starosta.

Obnovený areál autokempu bude dalším krokem k probuzení lokality Podzámčí. „Už teď sem lidé jezdí na zámek, do pivovaru, na nově obnovenou křížovou cestu a nově vzniklou Lesní naučnou stezku na Křížovém vrchu, jsou tu tenisové kurty, hasičské cvičiště, loni jsme u autokempu označili plochu k bezplatnému parkování. Až se podaří vytvořit podmínky pro ubytování turistů a pokud zastupitelé schválí i koupaliště, bude to ještě větší oživení této lokality,“ říká místostarosta Frýdlantu. Než na koupaliště dojde, chce Frýdlant pro místní alespoň vybudovat podmínky pro přírodní koupání v řece Smědé, která protéká mezi pivovarem a autokempem a pod tenisovými kurty. „Necháme upravit břeh řeky tak, aby se lidé dostali pohodlně k vodě pod splavem, kde se historicky frýdlantští vždycky koupali. Od nově vzniklého odpočinkového místa u Lesní naučné stezky za tenisovými kurty povedou k vodě schody, upraven bude také břeh řeky u vody. Projekt jsme měli připravený už loni, ale nepodařilo se nám sehnat firmu, která by vše provedla. Letos už ale máme dodavatele vysoutěženého, takže se můžeme na upravené místo ke koupání ve Smědé těšit,“ uzavírá Jiří Stodůlka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…