Haptický model olomoucké radnice se dočkal renovace

18.08.2018 15:20

Zpět na svém místě je haptický model z lipového dřeva znázorňující historickou budovu olomoucké radnice. Po nutné renovaci restaurátora Otakara Ručka opět pomáhá lidem se zrakovým postižením a zároveň zdobí chodbu radniční budovy.

Haptický model olomoucké radnice se dočkal renovace
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Olomouc se dlouhodobě věnuje tomu, aby vytvářela přívětivé prostředí pro všechny kategorie handicapovaných spoluobčanů. V tomto případě jde o formu, kterou dokážeme přiblížit památky nevidomým. Věřím však, že haptický model, který je veřejně přístupný a je k vidění v chodbě radnice, dokáže zaujmout turisty i návštěvníky města,“ věří primátor Antonín Staněk.

Model radnice byl zrenovován v rámci projektu TyfloCentra Olomouc, který pomáhá při odstraňování bariér osobám se zrakovým postižením. „Modely trpí častým hmatovým prohlížením a po čase vykazují známky mechanického opotřebení, prasklin i drobného poškození určitých architektonických prvků. Aby mohly i nadále důstojně sloužit, musí být opraveny,“ objasnil Petr Bradáč z TyfloCentra Olomouc.

Model radnice z lipového dřeva prošel odbornou renovací v dílně restaurátora Otakara Ručka. „Celý model jsme konstrukčně posílili, přidali hrubší strukturu, aby byl pro čtení lidskou rukou příhodnější. Nové jsou na něm věže, které více odpovídají realitě, i barevná kolorace, jež zase napomáhá k lepší orientaci slabozrakým,“ popsal restaurátor.

V letošním roce se postupně renovuje všech sedm dřevěných haptických modelů, které byly pořízeny v letech 2001 a 2002. Restaurátorský zásah čeká také modely kostelů sv. Mořice, sv. Michala a sv. Gorazda. Kromě modelu radnice je již po renovaci zpět na svém místě i model baziliky Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…