Hasiči z Jinonic převzali od Prahy 5 nové počítače s dotykovou obrazovkou

24.03.2013 10:35

Trh s takzvanými „tablety“, tedy lehkými počítači s dotykovou obrazovkou, dnes patří k nejrychleji rostoucímu odvětví na poli informačních technologií v oblasti moderní zábavy. Málokdo ale ví, že důležitou roli zastanou také při operacích záchranných složek. Nově pomáhají díky daru městské části Praha 5 také hasičům sídlícím v Jinonicích, kteří tak budou při zákrocích ještě rychlejší a více informovaní.

Hasiči z Jinonic převzali od Prahy 5 nové počítače s dotykovou obrazovkou
Foto: Praha 5
Popisek: Předání proběhlo přímo v prostorách hasičské stanice HS-7 v ulici Jinonická, do jejíž spádové oblasti Praha 5 patří.

Při záchranně lidského života, či ochranně majetku, často rozhodují vteřiny a dostatek informací pro záchranné složky. Ke zlepšení obou těchto faktorů pomohou členům Záchranného hasičského sboru hl. města Prahy právě přenosné počítače, které 20. března 2013 slavnostně předal pobočce v pražských Jinonicích 1. zástupce starosty Prahy 5 JUDr. Petr Lachnit.

„Hasiči jsou základní složkou integrovaného záchranného systému, chrání životy a zdraví našich obyvatel i majetek před požáry. Městská část Praha 5 proto podpořila bezpečnost obyvatel právě nákupem moderních technologií. Tato zařízení budou umístěna do prvních výjezdových vozů. Jsou vybaveny navigací GPS a speciálními programy, které umožní kromě dokumentace akce a koordinace jednotek také zásah výrazně urychlit,“ dodal 1. zástupce starosty.

K nejvyužívanějším funkcím nových tabletů patří například možnost zobrazit pohyb ostatních jednotek hasičů na mapě i další funkce. „Při automobilových nehodách můžeme využít software, který nám na tabletu zobrazí plány přímo konkrétního modelu vozu dané značky. Ihned  vidíme nejen kde je autobaterie, nosné sloupky, ale například i patrony navíječe bezpečnostních pásů, LPG nádrž apod.,“ vyzdvihl kvalitu nových zařízení velitel stanice npor. Bc. Milan Černý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Praha5.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…