Havířov: Finanční výbor zastupitelstva projednal návrh rozpočtu na příští rok

28.11.2018 20:34

Členové finančního výboru nového zastupitelstva města projednali návrh rozpočtu na příští rok. Společně odsouhlasili podobu návrhu, která bude předložena zastupitelům ke schválení.

Havířov:  Finanční výbor zastupitelstva projednal návrh rozpočtu na příští rok
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Finanční výbor doporučí Zastupitelstvu města havířova schválit Rozpočet města Havířova na rok 2019 dle usnesení navrženého v předloženém materiálu," uvedla předsedkyně výboru Eva Šillerová s tím, že členové výboru se vyjádřili, že je rozpočet na rok 2019 dobře sestaven.

Plánovaný rozpočet v číslech

V plánovaném rozpočtu pro rok 2019 jsou celkové příjmy města Havířova stanoveny částkou 2 035 372,00 tis. Kč, na této částce se podílí konsolidační položky ve výši 603 975,00 tis. Kč. Největší podíl na příjmech města budou mít daňové příjmy – celkem 1 132 941,00 tis. Kč - jsou zásadní složkou příjmů města Havířova a mají tak značný vliv na finanční stabilitu města. Druhou nejvýznamnější příjmovou třídu vytvoří přijaté transfery. Pro rok 2019 jsou stanoveny částkou 277 915,00 tis. Kč.

Výdaje města Havířova byly stanoveny částkou 2 110 648,00 tis. Kč (včetně konsolidačních položek). Výdaje bez konsolidačních položek jsou naplánovány v hodnotě 1 506 673,00 tis. Kč. Z toho výdaje neinvestičního (tj. provozního) charakteru jsou ve výši 1 049 923,00 tis. Kč a výdaje investičního charakteru jsou plánované ve výši 456 750,00 tis. Kč.

Saldo, které je pro následující rok v záporné hodnotě, a to -75 276,00 tis. Kč, bude vyrovnáno financováním, a to zapojením prostředků kumulovaných na účtech fondů, a to v celkové výši 321 390,00 tis. Kč.

Ukazatel dluhové služby v návrhu na rok 2019 činí 9,60 %.

V roce 2019 bude město Havířov splácet pravidelnými splátkami 2 úvěry v celkové výši 105 000,00 tis. Kč.

Navržený rozpočet musí svými hlasy posvětit zastupitelé. Ti zasednou k hlasovacímu zařízení v KD Radost v pondělí 17. prosince.

Participativní rozpočet

V rámci Návrhu rozpočtu města Havířova na rok 2019 budou zastupitelé jednat také o tzv. participativním rozpočtu. Jedná se o vymezenou část peněz městského rozpočtu, o jejímž využití spolurozhodují společně se svými volenými zastupiteli samotní občané města.

V příštím roce budou lidé rozhodovat o tom, co by se za tyto vymezené finance mělo ve městě v následujícím roce vylepšit. "Participativní rozpočtování je postup, kdy občané města mohou vstoupit do rozpočtového procesu a ovlivnit tak, na co budou vynaloženy veřejné finance," vysvětluje primátor města Josef Bělica. "Jde o nástroj zapojení veřejnosti do procesu rozhodování skrze formulování prioritních oblastí rozpočtu, tvorby konkrétních projektů, jejich výběr, volbu či následný monitoring," dodává.

Zastupitelé budou na zasedání 17. prosince jednat o výši financí, vymezených na projekty participativního rozpočtu. V návrhu ekonomů města je položka 5 milionů korun. Tato finanční částka se stanovuje včetně DPH a měla by být pro následující kalendářní rok rozdělena mezi jednotlivé části města podle počtu obyvatel.

Doposud sdělovali Havířované své požadavky na město prostřednictvím občanských komisí a na základě vlastní iniciativy. Participativní rozpočet aktivně zapojí místní do diskuze o rozvoji města. O konkrétním postupu a možnostech, jak mohou lidé projekty navrhovat a následně o nich hlasovat, bude město informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…