Havířov: Mateřská škola v Bludovicích bude mít další třídu

13.10.2020 7:35

Mateřská škola s polským jazykem vyučovacím v Havířově-Bludovicích bude mít druhou třídu. V současnosti navštěvuje školku na Selské ulici 24 dětí, do další třídy pak bude moci docházet až 25 dětí. Vybudování nového zázemí pro děti by mělo stát zhruba 1,5 milionu korun. Finančně se bude na realizaci nové třídy podílet také Polská republika.

Havířov: Mateřská škola v Bludovicích bude mít další třídu
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Důvodem otevření další třídy v mateřské škole s polským vyučovacím jazykem jsou kapacitní důvody. V současnosti školku navštěvuje 24 dětí, zájem rodičů je ale daleko vyšší. „Dětí je moc a místa málo, proto jsme o rozšíření kapacit zařízení intenzivně jednali také s polskou konzulkou Izabellou Wołłejko-Chwastowicz, která přislíbila, že pokud se i my budeme podílet na investicích pro vytvoření nového oddělení, Polská republika přispěje částkou 30 tisíc euro (v přepočtu cca 800 tisíc korun). Což se stalo a na investiční akci rozšíření oddělení mateřské školy půjde z rozpočtu města Havířova částka ve výši 750 tisíc korun,“ uvedla náměstkyně pro školství a kulturu Jana Feberová.

Vybudování druhé třídy vyžaduje částečnou rekonstrukci přízemí školy, přemístění školní družiny, sekretariátu a sborovny. Celkové náklady projektu budou 1,5 milionu korun. S rekonstrukcí by se mělo začít v květnu 2021, skončit by pak měla přesně za rok.

Anketa

Máte důvěru v Romana Prymulu? (Ptáme se od 12.10.2020)

54%
46%
hlasovalo: 29447 lidí

Novou třídu vítá i vedoucí učitelka Mateřské školy Selská Helena Indrová: „V naší mateřské školce již delší dobu chybí druhé oddělení. Jsme oblíbeni pro rodinnou atmosférou. Snažíme se nejen položit základy celoživotního vzdělávání všem dětem podle jejich možností, zájmu a potřeb, ale taktéž vést děti k odpovědnosti za své chování. Nedílnou součástí našeho programu je také regionální edukace, která je založená na prožitcích dítěte a uspokojuje potřebu poznání. Věřím, že rozšíření naší školky bude přínosné nejen pro budoucnost školy, udržení vzdělávaní v polském jazyce a kvalitní nabídkou předškolního vzdělávání pro dětí i rodiče z Havířova, ale také pro rozvíjení spolupráce mezi Českou republikou a Polskem.“

Nová třída bude primárně zaměřena na výuku jazyků, kde základ budou tvořit čeština a polština. Děti budou vedeny českou a polskou učitelkou, seznamovat se budou také s anglickým jazykem.

Základní a mateřská škola s polským jazykem vyučovacím na Selské ulici v Havířově-Bludovicích je nejstarší školou v Havířově, aktuálně ji navštěvuje 89 dětí, 24 v mateřské škole a 65 v základní škole.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…