Havířov: Město vynakládá obrovské prostředky do zvelebování bytového fondu

21.06.2020 15:39

Rozsáhlé sanace kromě toho, že zcela proměňují estetický vzhled domů a mají vliv na zlepšení hlukové izolace, tak také výrazně snižují náklady na vytápění. Nájemníci havířovských městských bytů budou mít díky těmto úsporám plnější peněženky, dostanou zpět 48 milionů.

Havířov: Město vynakládá obrovské prostředky do zvelebování bytového fondu
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Město Havířov vynaložilo v posledních třech letech zhruba 250 milionů do rozsáhlých sanací průměrně pěti obytných domů ročně, dalších zhruba 100 milionů korun do sanací zdravotních středisek a od loňského roku investuje do výměny výtahů. Letos díky vyššímu počtu zateplených objektů a příznivé zimě dostanou nájemníci z vybraných záloh na topení peníze zpět. „Budeme vracet přes 48 milionů korun (konkrétní částka činí 48 144 932 Kč), a to 6 338 nájemníkům. To je v průměru 7 600 korun na jeden byt,“ řekl jednatel Městské realitní agentury Róbert Masarovič.

„Finanční úspory byly znatelné už po výměně starých dřevěných oken, které netěsnily a unikalo jimi teplo. Díky dokončení výměny oken mělo na konci roku 2017 už 99,5% městských bytů vyšší standard bydlení, zbytek byl realizován v průběhu roku 2018,“ připomněl jednatel MRA Jiří Lankočí. Pro srovnání jsme vybrali dva stejné domy, a to jeden na ulici Čelakovského 1594/2 B, který byl v roce 2018 sanován a pak srovnatelný dům Jedlová 495/6, který sanován doposud není. V následující tabulce je srovnání nákladů na topení u obou domů za rok 2019 a v roce 2017. Patrný je poměr za topení za roky 2019, kdy byl už dům sanovaný a v roce 2017, kdy ještě nebyl. „Z toho je vidět, že sanace domů mají pro jejich obyvatele smysl. Domy jsou po výměně oken, zateplení a s novou fasádou energeticky méně náročné,“ doplnil jednatel Róbert Masarovič.

V posledních letech se navíc zvýšily minimální požadavky na standardy konstrukčních prvků a zařizovacích předmětů bytů i kvality požadované práce. Lepší komfort a kvalita bydlení určitě příznivě ovlivňuje poptávku po bydlení v Havířově.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…