Havířov: Městská policie pořídila nové termovize, strážníkům pomohou při hledání osob nebo zlodějů

12.10.2020 8:36

Městská policie Havířov nově disponuje osmi binokulárními termovizemi za 900 tisíc korun. Strážníci je využijí denně, například při práci v těžko přístupných místech pro pěší hlídky a autohlídky v okrajových oblastech města. Město Havířov využilo k pořízení termovizí investičního programu Ministerstva vnitra ČR „Podpora bezpečnosti v obcích v souvislosti s migrací“.

Havířov: Městská policie pořídila nové termovize, strážníkům pomohou při hledání osob nebo zlodějů
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

"Havířov se dlouhodobě snaží zvyšovat bezpečnost v ulicích města. Nové termovize Městské policie Havířov patří mezi moderní špičkovou techniku, která je momentálně na té nejvyšší úrovni. Tento projekt se celý podařilo financovat z prostředků ministerstva vnitra. Jsem moc rád, že se to povedlo, protože tato technika je opravdu mobilní a kvalitní,“ uvedl při představení nových termovizí havířovský primátor Josef Bělica.

Zlepšováním a modernizací technické vybavenosti městské policie a používáním nových technologií, chce město přispět ke zvýšení bezpečnosti také v sociálně vyloučených lokalitách, nepřehledných okrajových částech města zasažených bývalou důlní činností a také k většímu pocitu bezpečí občanů města. Hlídky městské policie termokamery využívají téměř denně například při obhlídkách zahrádkářských osad, kontrolách parkovišť nebo garáží. Termokamery strážníkům pomáhají i při hledání pohřešovaných či hledaných osob. Termovize mají dosah až jeden kilometr, při napojení například na mobilní telefon je s nimi možné pořídit fotografii nebo videozáznam prohlíženého prostoru.

„Už v roce 2008 jsme pořídili jednu termokameru za 55 tisíc korun a velice se při práci v terénu osvědčila. Pomohla nám vyhledávat osoby, kontrolovat parkoviště, nebo zahrádkářské osady. Nemusíme nic obcházet, termovize je natolik citlivá, že na mnoho metrů odhalí člověka či zvíře. Proto jsme termokamer nově pořídili osm a hned při jejich testovaní se policistům podařilo najít otevřenou garáž. Teplý vzduch, který proudil ven a na termokameře se vybarvil do oranžova, prozradil, že majitel zapomněl zavřít dveře,“ uvedl ředitel Městské police Havířov Bohuslav Muras a dodal: „V budoucnu bychom chtěli zapracovat na centralizaci městského kamerového dohlížecího systému a modernizovat kamery.“

Osm termovizí dodala na základě výběrového řízení brněnská firma STK Slatina a.s. 888 tisíc korun, celou pořizovací částku pokryla získaná dotace z Ministerstva vnitra ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…