Havířov: Městská realitní agentura dala během pololetí na sanace a opravy přes 80 milionů korun

23.07.2019 12:14

V uplynulých šesti měsících letošního roku investovalo město Havířov prostřednictvím MRA do svého bytového fondu přes 80 milionů korun. Jedná se o realizace plánovaných sanací a oprav zahrnujících také předepsané a udržovací práce.

Havířov: Městská realitní agentura dala během pololetí na sanace a opravy přes 80 milionů korun
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Jednatel MRA Róbert Masarovič osvětlil, kam konkrétně byly jednotlivé položky investovány: „Do rekonstrukcí a oprav střech šlo přes 10,6 miliónů, zlepšení komfortu a standardu bydlení v uvolněných bytech stálo dosud 30 miliónů, výměna střešních oken a vstupních dveří přišla na 5,7 miliónů korun. Největší položku tvoří částka za sanace zdravotních středisek, která činí více než 31, 2 miliónů korun. Ve výčtu realizovaných prací jsou mimo jiné také opravy přístupových chodníků za 1,6 miliónů korun a náklady na čištění otopné soustavy ve výši 850 tisíc korun.“ 

Největší částku z vynaložených 80 miliónů tvoří přes 31, 2 miliónů za sanace dvou zdravotních středisek, už dokončeného střediska na ulici Studentská za více než 12, 5 miliónů korun a přes 18,6 miliónů za sanaci zdravotního střediska na ulici Dlouhá třída, které je ve fázi dokončení.  „Vše podstatné je už hotovo. U vstupu do objektu probíhají obkladačské práce, pracuje se na finální vrstvě fasády, byly zahájeny práce na instalaci nového okapového chodníku a betonových žlabů kolem celého objektu. Opravy zahrnují drobnosti, jako například odstranění barevných nedostatků na fasádě nebo úpravy lokálně poškozených vnitřních omítek. Zbývá dokončit například nátěry hydrantů, povrchovou úpravu podlah nebo instalaci hromosvodů,“ přiblížil jednatel MRA Jiří Lankočí. Nad rámec původního rozpočtu se budou opravovat ještě přístupové chodníky. Rada města Havířov schválila včera (15. 7. 2019) částku ve výši 400 tisíc korun, která nebyla součástí původního rozpočtu sanace zdravotního střediska.

Rekonstrukce střechy na ulici Dlouhá třída č. 67-71 má rozpočet více než 2,5 milionu korun.  Jedná se o panelový objekt bytového domu zastřešený dřevěným krovem s plechovou krytinou. Stávající dosluhující plechová krytina byla vybourána včetně laťování a bylo provedeno očištění a chemické ošetření krovu. Nová plechová krytina je z továrně lakovaného pozinkovaného plechu, součástí prací bylo i odbourání již nepoužívaných komínů. V rámci rekonstrukce střechy byla zateplena podlaha na půdě pomocí foukané izolace. Byl vyměněn bleskosvod a okna sloužící k výstupu na střechu. Dále probíhá oprava střechy za více než 8,1 miliónů korun v ulici Dlouhá č. 23-33.

Dosud se vydalo za opravy přístupových chodníků 1,6 milionu korun. Jedná se o chodníky v ulicích A. S. Puškina 1,2,3,4,5,6, Klidná 18, 20, Klidná 2,4, Beskydská 2,4, Sukova 1, Švabinského 1,3,5, Lipová 3, 5, 7, 14, 16, 18, J. Žižky 3, Na Nábřeží 135, 137, Kapitána Nálepky 1, 3, Lašská 21, 23, 25, Bieblova 7. Bezbariérové vstupy byly udělány pouze u vchodů, kde to bylo technicky možné provést (např. zrušení schodu do vchodu či dorovnání dlažby ke schodu).

Nové vstupní dveře za 1,7 miliónů korun mají obyvatelé domů v ulicích 1. Máje 14, 16, Majakovského 10, 12, 14, 16, Bieblova 7, Čajkovského 1, 3, 5, 7, 9, Sukova 1, 6, 8, J. Žižky 3, S.K. Neumanna 1, Moravská 35, 37, 41, Gogola 3, 5. Výměna střešních oken v hodnotě 4 miliony korun byla provedena v bytových domech v ulicích E. Urxe 1, 3, 5, U lesa 1 a, Klidná 2, 4 a ve fázi dokončení je J.A. Komenského 15.

Další realizace průběžně pokračují nebo jsou naplánovány na druhou polovinu roku 2019. Mezi největší investice v následujícím pololetí patří sanace tří zbývajících ZS v Bludovicích, Šumbarku a Suché, které budou realizovány ještě letos. Dále sanace čtyř obytných domů, další generální opravy střech, opravy hydroizolací či výměna oken.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…