Havířov: Městský znak byl po mnoha letech zařazen do registru komunálních symbolů

26.06.2021 12:50

Statutární město Havířov na základě své vnitřní kontroly zjistilo, že v registru komunálních symbolů chybí historický znak města.

Havířov: Městský znak byl po mnoha letech zařazen do registru komunálních symbolů
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Hned po tomto zjištění se havířovský primátor Josef Bělica vypravil za předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Radkem Vondráčkem a požádal ho o udělení znaku města a jeho následné zařazení do registru komunálních symbolů.

„Když při interním šetření vyšla chyba najevo, okamžitě jsem se rozhodl jednat. Havířovský znak byl již 1. listopadu 1967 schválen radou města a 18. prosince 1969 také v komisi pro městské znaky při Archivní správě ministerstva vnitra ČSSR. V registru komunálních symbolů nicméně reprezentuje statutární město Havířov pouze jeho vlajka. To se rozhodně musí napravit. Znak je pro každé město velmi důležitým symbolem, protože je nositelem příběhu o vzniku města či obce, jeho rozvoji, životě místních obyvatel i významných událostech. Podoba obecních znaků a symbolů se odvíjí od historie obce a promlouvají do ní také místní tradice. Každý znak a vlajka obce, města či městyse zvyšuje prestiž a autoritu úřadu nejen před významnými návštěvami z ČR i zahraničí, ale i před sebou samým,“ vysvětluje havířovský primátor Josef Bělica.

Registr komunálních symbolů je česká celostátní databáze, která eviduje obecní symboly – vlajky nebo znaky – v České republice.  Registr spravuje Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky a její předseda, který může obci, na její žádost, vlajku nebo znak udělit a zařadit do registru komunálních symbolů.

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí

Databáze registru komunálních symbolů obsahuje záznamy zhruba o 10 000 tisících vlajkách a znacích a je stále doplňována. Obecní symboly udělované od 90. let 20. století mají rovněž uvedené i datum a číslo rozhodnutí, kterým obec symbol obdržela. U některých symbolů je uvedeno, že je znak či vlajka historická.

Znak města Havířova tvoří půlkruhový štít třikrát vlnitě dělený na čtyři pruhy střídavě modré a stříbrné. V modré hlavě štítu je zlatá růže s červeným semeníkem a zelenými lístky mezi dvěma páry zkřížených zlatých hornických kladívek.

Stříbrné a modré vlnité pruhy vyjadřují blízkost dvou přehrad – Těrlické a Žermanické. Hlava štítu je provedená v barvách těšínského knížectví, zlaté a modré, symbolizuje hornickými kladívky hornictví a naznačuje samotný název města, kdežto růže je převzata z ostravského znaku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Koupaliště začalo s čištěním a napouštěním bazénů

7:17 Turnov: Koupaliště začalo s čištěním a napouštěním bazénů

Koupaliště v areálu Maškovy zahrady se začalo chystat na devátou sezónu. Pokud půjde vše podle plánu…