Havířov: Primátor podruhé čelil dotazům občanů. Tématem bylo vlakové nádraží

13.03.2019 7:35

Akce Ptejte se primátora, kterou se havířovský primátor Josef Bělica rozhodl pořádat pravidelně každý měsíc, se již ve svých počátcích setkala v Havířově s poměrně slušným ohlasem. Na setkání s primátorem dorazilo v podvečer 11. března do KD Radost více než šest desítek Havířovanů. Část z nich si na základě pozvánky přišla vyslechnout, jaký osud čeká havířovské vlakové nádraží a jeho okolí, ostatní dorazili primátorovi svěřit, co by rádi změnili či co se ve městě podařilo.

Havířov: Primátor podruhé čelil dotazům občanů. Tématem bylo vlakové nádraží
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

"Nesnažím se tvrdit, že znám odpovědi na veškeré dotazy občanů města. Nepokouším se ani tvrdit, že všechny problémy umím vyřešit. Neumím. Zcela otevřeně však říkám, že to, co mohu zjistit, to zjistím, a to, co mohu ovlivnit, to ovlivním, a to ve prospěch našeho města. Chci, aby se do naší diskuze pravidelně zapojili různí zajímaví hosté - zástupci dalších subjektů, které mají vliv na dění ve městě, ale také například lidé z vyšších institucí, které zásadně ovlivňují to, jakým směrem se celý náš region ubírá," řekl primátor Josef Bělica.

Na druhou diskuzi s občany města si havířovský primátor přizval hosty - zástupce Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) – ředitele Stavební správy východ Miroslava Bocáka a vedoucího oddělení pozemních staveb Stavební správy východ Iva Koláře. Hlavním tématem první poloviny setkání byly dvě zásadní investiční akce – rekonstrukce vlakového nádraží, kterou má v gesci SŽDC, a rekonstrukce přednádraží, kterou bude realizovat samotný Havířov. Na plánování obou akcí město a SŽDC od počátku spolupracuje na základě memoranda podepsaného oběma stranami v roce 2018.

Zástupci SŽDC Havířovanům představili projekt rekonstrukce nádraží za přibližně 140 milionů korun, rozdělený do dvou etap, který zahájí v letošním roce a který potrvá nejméně dva roky. Novou podobu nejprve získá levá administrativní část nádraží, kde vznikne prostor pro cestující a dopravce, například čekárna a pokladny či sociální zázemí. Největší část budovy – cennou halu v bruselském stylu – po rekonstrukci pronajme vlastník městu. SŽDC přislíbila, že významné architektonické a výtvarné prvky budou v hale zachovány a že rekonstrukce nezpůsobí omezení vlakových spojů.

Další letošní projekt – rekonstrukci přednádražního prostoru za zhruba 130 milionů korun - představili lidem zástupci oddělení investic úřadu města. Součástí nového přednádražního prostoru budou kryté zastávky a příchozí koridory, do lokality město přivede cyklostezku. Plánuje také opravit komunikaci na ulici Železničářů a chodníky, vybudovat nové přechody pro chodce a autobusové zálivy či instalovat veřejné osvětlení a kamerový systém. K 45 novým parkovacím místům za bytovým domem na ulici Železničářů přibude dalších 134 parkovacích stání.

Reprezentativní charakter nádražní haly je vhodný pro pořádání společenských událostí

Jedním ze zásadních dotazů havířovských občanů k tématu vlakového nádraží byly budoucí plány města na využití budovy nádražní haly, které objasnil přímo primátor Bělica: "Prostor vstupní haly nabízí různé možnosti využití a my máme nyní minimálně rok na to o tom společně jednat. Zdůrazňuji, nic zatím není definitivně rozhodnuto. Prostor nabízí možnost instalace demontovatelné hrací plochy pro různé sporty. Reprezentativní charakter nádražní haly je navíc vhodný pro pořádání společenských událostí, jako jsou přednášky, divadelní představení, koncerty či galavečery, ale také výstavy či veletrhy."

Druhá polovina setkání s primátorem patřila různorodým dotazům obyvatel města. Lidé se nejčastěji ptali na konkrétní záležitosti v bezprostřední blízkosti jejich bydliště. Část dotazů a stížností slíbil primátor prověřit, odpovědi tazatelům magistrát zašle. Stejně jako po prvním setkání s primátorem, odpovědi na tyto dotazy město zveřejní na svém facebookovém profilu.

"Na různé věci mají různí lidé různé názory. Chápu, že jedno konkrétní řešení daného problému nemusí být vždy ideální pro všechny. Mou motivací je Havířov posunout dopředu, věnovat se problémům, které dlouhodobě řešeny nebyly. Já jsem opravdu velmi hrdý na to, že nádraží a přednádražní prostor budou revitalizovány, jsem hrdý na to, že za dva za tři roky budou na havířovském nádraží konečně bezbariérové přístupy na perony či důstojné sociální zázemí. Veškeré podobné projekty začínají a často konči v závislosti na financování. Kdybychom kolem těchto projektů doslova nešlapali, kdybychom tvrdě nevyjednávali na centrálních úřadech, nic z toho by se nekonalo," uzavřel setkání primátor Josef Bělica.

Další setkání s primátorem je naplánováno na 15. dubna opět v 18 hodin v KD Radost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…