Havířov: Součástí vozového parku magistrátu jsou dva elektromobily

23.08.2020 18:38

Havířov v rámci podpory ekologické udržitelné dopravy pořídil dva elektromobily značky Hyundai IONIQ, které budou sloužit zaměstnancům havířovského magistrátu k jejich služebním účelům. Město chce tímto způsobem podpořit snahu o intenzivní snížení negativních vlivů dopravy na zdraví obyvatel a životní prostředí. Auta byla slavnostně předána za účasti vedení města Havířova a zástupců společnosti ČEZ.

Havířov: Součástí vozového parku magistrátu jsou dva elektromobily
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Auta byla pořízena formou operativního leasingu na dobu 36 měsíců. Celkové náklady jsou 1,5 milionu korun, přičemž projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí České republiky, který na pořízení vozů přispěl částkou 500 tisíc korun.

„Nástup alternativních pohonů ve veřejné i individuální dopravě je celoevropským trendem a my touto cestou rádi pomůžeme dalšímu rozvoji. V dopravních prostředcích na elektrický pohon vidíme velkou budoucnost pro naše město i region, kde je boj o čistší ovzduší každodenním velkým tématem. Rychlý technologický vývoj, klesající pořizovací náklady a zahušťování sítě dobíjecích stanic jsou dostatečnou garancí, že elektromobily jsou už dnes smysluplnou alternativou ke klasickým vozidlům. Naši zaměstnanci elektrická auta využijí pro cesty za služebními povinnostmi zejména po městě, ale i v širším okolí,“ uvedl primátor Havířova Josef Bělica.

„Vážíme si přístupu města Havířova, které díky této aktivitě jde v propagaci elektromobility příkladem i dalším subjektům z oblasti státní správy a samosprávy. Právě ty jsou typickými uživateli této formy čisté dopravy. Věříme, že právě v regionech je dostatek prostoru pro silnější využití elektrických vozidel. Pronajaté elektromobily budou mít samozřejmě neomezený přístup k celé síti veřejných dobíjecích stanic ČEZ. Těch momentálně provozujeme už více než 220 po celé České republice, z toho přes 160 rychlodobíjecích. Moravskoslezský kraj pokrýváme 30 dobíjecími stojany a výstavbu dalších v blízké budoucnosti připravujeme,“ řekl David Martinek, manažer public affairs ČEZ ESCO.

Zapůjčené elektromobily Hyundai IONIQ disponují dojezdem na jedno dobití cca 280 km a maximální rychlostí 165 km/h. Celková kapacita lithium-iontové baterie je 28 kWh, spotřeba energie na sto ujetých km činí 11,5 kWh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.