Havířov: Stavba parkoviště za bytovým domem na ulici Železničářů je v plném proudu

16.11.2018 13:43

Celkem 45 parkovacích míst přibude do konce roku za bytovým domem na ulici Železničářů nedaleko vlakového nádraží. Stavba parkoviště předchází rozsáhlé rekonstrukci přednádražního prostoru.

Havířov: Stavba parkoviště za bytovým domem na ulici Železničářů je v plném proudu
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

"Původně mělo být parkoviště součástí projektu rekonstrukce přednádraží, který chceme financovat z evropských zdrojů. Celý proces žádosti o dotaci je ale velmi složitý a časově náročný, proto jsme rekonstrukci parkoviště zahájili dříve a z vlastních zdrojů. Dalším důvodem je to, že rekonstrukce přednádraží byla komplikovanější z pohledu projektu a stavební povolení na samotnou rekonstrukci přednádraží si vyžádalo delší čas," vysvětluje primátor Havířova Josef Bělica.

Nové parkoviště ze zámkové dlažby spolu s novými chodníky, osvětlením a příjezdovou cestou vyjde město na téměř 9 milionů korun. Součástí stavby parkoviště je vybudování dešťové kanalizace včetně odlučovače lehkých kapalin a retenční nádrže.

"Stavbu se daří realizovat dle naplánovaného harmonogramu – máme za sebou stavbu dešťové kanalizace pro odvodnění celé plochy včetně uložení retenční nádrže a odlučovače ropných látek, položení kabelů pro nové veřejné osvětlení a vztyčení stožárů, na něž byla namontována svítidla," shrnuje průběh prací Lenka Krejčová z oddělení investic havířovského magistrátu s tím, že nyní probíhá výstavba samotného parkoviště.

Dotace schválená, rekonstrukce přednádraží může začít

Na stavbu parkoviště za bytovým domem naváže rekonstrukce přednádražního prostoru. Evropská komise nedávno vyhověla žádosti města o evropskou dotaci v rámci projektů ITI. Počátkem příštího roku město vysoutěží dodavatele stavebních prací a na jaře zahájí samotnou stavbu.

Projekt řeší rekonstrukci prostor před výpravní budovou vlakového nádraží v Havířově, zahrnuje výstavbu krytých zastávek a příchozích koridorů, přivedení cyklostezky, opravu chodníků, autobusových zálivů a veřejného osvětlení. Jeho neméně podstatnou součástí je také navýšení počtu parkovacích míst rozšířením parkoviště v těsné blízkosti vlakového nádraží a zlepšení estetičnosti oblasti pomocí nových prvků městského mobiliáře a vysázené zeleně.

"Žádost o dotaci splnila všechna kritéria závěrečného hodnocení způsobilosti a projekt je doporučen k financování. Přeměna přednádražního prostoru nás vyjde na více než 120 milionů korun a výše podpory může dosáhnout až 90 procent způsobilých výdajů," uvádí Eva Havlů z oddělení strategického rozvoje magistrátu města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …