Havířov má letos v plánu postavit tři velká parkoviště

15.04.2021 18:55

Tři lokality a zhruba 300 nových parkovacích míst. Město naslouchá občanům a problém s parkováním řeší. Jako první je v plánu realizace parkoviště nad letním kinem, kde vznikne 117 parkovacích stání.

Havířov má letos v plánu postavit tři velká parkoviště
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Další parkoviště vznikne v areálu bývalé Základní školy Mánesova s kapacitou asi 90 míst. To třetí na ulici Majakovského, které nabídne 77 míst k parkování, a které se bude financovat z úspor. Náklady na plánovanou výstavbu tří nových parkovišť se pohybují okolo 22 milionů korun.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Jako první začne vznikat parkoviště nad letním kinem z betonové vegetační dlažby o tloušťce 80 milimetrů, na kterém by se mohlo začít pracovat už v polovině dubna. Kromě parkoviště získá lokalita i nové veřejné osvětlení, kontejnerové stání, výsadbu městské zeleně a terénní úpravy. V souladu s přírodou se bude pracovat i se srážkovými vodami. Dešťové vody budou z parkovacích míst částečně zasakovat přes propustné zpevněné vrstvy, částečně budou dešťovou kanalizací stékat do vsakovací rýhy a okolních zatravněných ploch. To je také důvod, proč bude stavba spolufinancována z Operačního programu Životní prostředí, týkající se zajištění hospodaření se srážkovými vodami.

„Vznikne nových krásných 117 míst v lokalitě, kde je problém s parkováním. A takto velké parkoviště můžeme využívat i jiným způsobem, například když v letním kině budou nějaké větší akce, tak se lidé komfortně dostanou na místo a budou mít kde zaparkovat. Zahájení prací je v plánu v druhé polovině dubna, v létě bychom toto parkoviště chtěli předat do užívání, a zlepšit tím kvalitu života v této dané lokalitě. Nová parkovací místa nutně potřebovala i lokalita na ulici Majakovského. Plán je jasný, ještě letos tam budou.“ uvedl náměstek pro dopravu a chytré město Bohuslav Niemiec.

Spokojenost nezastírá ani primátor Havířova Josef Bělica: „Letos v únoru jsme otevřeli první velké parkoviště v přednádražním prostoru, kde je k dispozici 134 nových parkovacích míst. Myslím si, že tím lokalita získala novou dynamiku a pro občany je to samozřejmě přínos. Také lokalita nad letním kinem dlouhodobě parkoviště potřebuje, takže mě těší, že už brzy bude sloužit našim občanům. Mám radost i z realizace parkoviště na ulici Majakovského. Peníze, které na výstavbu použijeme jsme ušetřili rozvážným a pečlivým postupem při jiných výběrových řízení.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…