Havlíčkův Brod: Nový azylový dům chce provozovat město, pokud získá dotaci

08.05.2018 12:48

Město Havlíčkův Brod reagovalo na připravovanou výzvu Ministerstva pro místní rozvoj ČR - „Rozvoj sociálních služeb v sociálně vyloučených lokalitách“ k podávání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu a zastupitelé rozhodli v září 2017 o možnosti rekonstrukce budovy města - bývalé Obchodní akademie U Trojice na azylový dům, pokud bude přidělena dotace EU. Ta stanovuje přísné podmínky, za kterých může být dotace poskytnuta.

Havlíčkův Brod: Nový azylový dům chce provozovat město, pokud získá dotaci
Foto: havlickuv-brod.ceskehory.cz
Popisek: Havlíčkův Brod

„Při přípravě rekonstrukce bývalé budovy Obchodní akademie v Havlíčkově Brodě byla Oblastní charita Havlíčkův Brod ke spolupráci na přípravách studie přizvána z důvodu, že mají dlouholeté zkušenosti, ale „exkluzivita“ budoucího provozovatele jim z důvodu pravidel hospodářské soutěže z vedení města nebyla slíbena. V Evropské unii existují přísná pravidla na ochranu volné hospodářské soutěže, která zakazují určité praktiky, a to bylo důvodem, proč se Rada města v prosinci 2017 svým usnesením rozhodla provozovat tuto sociální službu prostřednictvím vlastní příspěvkové organizace, Sociálních služeb města,“ vysvětlila místostarostka Ivana Mojžyšková.

„Naši sociální pracovníci proto navštívili několik fungujících azylových domů, kde jim ochotně pomáhají a dávají příklady dobré praxe. Např. v Třebíči model Azylového domu pro rodiče s dětmi a ženy poskytuje bez problémů služby v rozsahu tak, jak to plánuje příspěvková organizace města Havlíčkův Brod. Poskytuje klientům ubytování, podmínky pro zajištění stravy a základní hygieny, základní sociální poradenství, pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů, při obstarávání osobních záležitostí, a vytváření podmínek pro rozvoj dětí.“

Proti této praxi se však ohradila ředitelka Oblastní Charity v Havlíčkově Brodě, která napsala vyjádření zaslané městu a novinářům, kde se obává nesourodých a problematických cílových skupin klientů a jejich riskantního chování, a také nejisté budoucnosti azylového domu, který nyní charita v Havlíčkově Brodě s finanční podporou města provozuje.

Klienti azylového domu by neměli být žádným ohrožením

„K nesourodým a problematickým cílovým skupinám klientů, o kterých se paní ředitelka zmiňuje, mohu pouze dodat, že se jedná o klienty, kteří již nyní dochází do budovy městského úřadu V Rámech, kde se jim věnují sociální pracovníci a kurátoři a kde jim je potravinová a materiální pomoc poskytována. Přestěhováním administrativních pracovníků z Domova pro seniory Reynkova vzniknou z uvolněných prostor další pokoje pro seniory, po kterých je stálá poptávka. Přestěhováním terénních pracovnic dojde v Domě s pečovatelskou službou k rozšíření dostupnosti péče pro seniory, a navíc tu bude možné vytvořit další třídu mateřské školky. Klienti azylového domu by neměli být žádným ohrožením, protože jak psala paní ředitelka, k žádným výrazným konfliktům v Charitním domově, který oni nyní provozují ve stejné ulici, nedochází,“ potvrdila místostarostka.

Město bude realizovat svůj záměr výstavby azylového domu pouze za podmínky získání dotačního titulu. Stavba je odhadována na víc jak 85 mil. Kč nákladů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…