Havlíčkův Brod: Radnice udělila kulturní a sportovní ceny města za rok 2014

24.03.2015 8:30

Již posedmé udělovala havlíčkobrodská radnice Kulturní a Sportovní ceny města. Stalo se tak ve středu 18. března 2015 na slavnostním podvečeru v sále Staré radnice.

Havlíčkův Brod: Radnice udělila kulturní a sportovní ceny města za rok 2014
Foto: havlickuv-brod.ceskehory.cz
Popisek: Havlíčkův Brod

Veřejnost zaslala 20 sportovních a 16 kulturních nominací, ze kterých vzešlo celkem sedm vítězů. Nad rámec byla předána i tři mimořádná ocenění za dlouhodobý přínos v oblasti sportu a mimořádné ocenění in memoriam bratrům Reynkovým za dlouhodobý kulturní přínos městu.

Sportovní ceny města Havlíčkův Brod za rok 2014

Sportovní ocenění město předalo ve čtyřech kategoriích.

Nejlepším sportovcem města do 18 let se stala šachistka Simona Suchomelová.
Simona se zúčastňuje silně obsazených mezinárodních turnajů nejen v České republice, ale i v zahraničí. Je krajskou přebornicí žen v klasickém šachu, v rapid šachu a v bleskovém šachu. Na loňském Mistrovství evropské unie mládeže v šachu v kategorii do 16 let obsadila Simona druhé místo.

Nejlepším sportovcem města byl vyhlášen softbalista Karel Kadečka.
Tento havlíčkobrodský rodák je členem reprezentačního týmu České republiky, se kterým zaznamenal nemalých úspěchů. Kromě zlata z Mistrovství Evropy se Karel Kadečka pyšní i trofejí pro nejužitečnějšího hráče Mistrovství Evropy, které se uskutečnilo v roce 2014 v Havlíčkově Brodě.

Sportovním kolektivem, který si letos odnesl cenu města, byl seniorský tým zápasníků TJ Jiskra Havlíčkův Brod.
Zápasnický tým se pro rok 2014 stal mistrem České republiky. Seniorští zápasníci tento titul obhájili desetkrát za sebou a od roku 2005 tak v Česku nenašli přemožitele. Nejlepší trenérem se pro rok 2014 stal trenér volejbalistek a trenér reprezentace dobrovolných hasičů České republiky Zdeněk Prodělal. V TJ Jiskra se nejdříve angažoval v mládežnických oddílech dívek. V posledních letech trénuje tým žen, který loni poprvé v historii havlíčkobrodského volejbalu vybojoval postup do 1. ligy žen.
Za patnáct let, po které Zdeněk Prodělal trénuje reprezentaci dobrovolných hasičů, se jeho svěřenci neumístili na Mistrovství světa hůře než na druhém místě. V roce 2014 se stali mistry světa a ve štafetě svým časem vytvořili světový rekord.

Zastupitelé města Havlíčkův Brod udělili tři mimořádné ceny za dlouhodobý přínos městu v oblasti sportu. Tyto trofeje si odnesli Jaroslava Kohoutová z Klubu českých turistů, Josef Tůma, dlouhodobý trenér atletiky, a Ervín Bacík, který zasvětil svůj život basketbalu.

Kulturní ceny města Havlíčkův Brod za rok 2014

Kulturní ocenění předalo město ve třech kategoriích.

Kulturní ocenění pro mladého umělce do 18 let si letos zaslouženě odnesl klarinetista Cai Yang.
Tento mladý nadaný umělec vyniká technicky vyspělou hrou, přirozenou barvou klarinetového tónu a disponuje vynikající hudební pamětí. Pravidelně vystupuje na koncertech a různých veřejných vystoupeních jak v Havlíčkově Brodě, tak i v dalších městech České Republiky, ale i rodné Číně.

Ocenění za kulturní přínos městu v roce 2014 náleží historikovi Aleši Veselému.
Aleš Veselý v roce 2014 zužitkoval léta bádání, jehož výsledkem byla výstava s názvem Baroko na Havlíčkobrodsku. Díky ní se mu podařilo posunout o velký kus dopředu znalosti o době, která byla málo známá široké veřejnosti. Loni také editoval katalog výstavy a sborník Baroko na Havlíčkobrodsku, za který získal cenu pro Nejkrásnější knihu 24. Podzimního knižnímu veletrhu.

Cena za dlouhodobý přínos městu v oblasti kultury náleží nakladateli Petru Novotnému.
Petr Novotný získal v roce 2014 ocenění za dlouholetou nakladatelskou činnost v Havlíčkově Brodě, která výrazně přesahuje svými kvalitami region. Své nakladatelské aktivity zahájil v roce 2008. Od té doby vydává především kva litní českou a překladovou beletrii a poezii. Mnoho knih vydaných nakladatelstvím Petra Novotného sklidilo velký úspěch, což dokládá jejich nejrůznější ocenění.

Zastupitelé udělili mimořádnou cenu in memoriam za dlouhodobý přínos městu v oblasti kultury bratrům Jiřímu a Danielovi Reynkovým.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: muhb.cz

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: Poliklinika se mění v moderní a energeticky méně náročnou budovu

10:23 Otrokovice: Poliklinika se mění v moderní a energeticky méně náročnou budovu

Nejenom modernější a komfortnější, ale také energeticky úsporná. To je cíl, ke kterému směřuje Městs…