Hluboká nad Vltavou: Nová parkovací místa i další úsek cyklostezky

30.08.2019 13:59

Parkování aut trápí nejedno jihočeské město. V letní sezóně navíc přibudou i vozidla turistů. Do Hluboké nad Vltavou přijede ročně navštívit zdejší státní zámek statisíce lidí. Jen loni si ho prohlédlo 290 tisíc návštěvníků. Proto každé nové parkoviště ve městě přispěje ke spokojenosti hlavně místních obyvatel.

Hluboká nad Vltavou: Nová parkovací místa i další úsek cyklostezky
Foto: Jitka Erbenová, Wikimedia Commons
Popisek: Hluboká nad Vltavou

Možnosti parkování v Hluboké nad Vltavou se nyní rozrostly o nově vybudované parkoviště ve Zborovské ulici v sousedství historické sýpky. Nově zřízených 30 míst prospěje hlavně místním rezidentům, kteří si potřebují vyřídit záležitosti na městském úřadě, poště nebo v lékárně. Tyto objekty stojí na hlavní, Masarykově třídě, kde dosud nebylo možno během dne najít volné místo.

„Každé nové parkovací místo pro rezidenty je dobré. Minimálně lidé bydlící v Podzámčí uvolnili parkovací místa na Masarykově ulici a přeparkovali svá auta na nové parkoviště u sýpky. Poskytli tak místa například lidem z našich okolních obcí, které vyřizují u nás, na Hluboké, různé záležitosti,“ vyzdvihl výhody nového parkoviště starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa.

Na parkovišti u sýpky podobně jako na Masarykově třídě mohou rezidenti parkovat zdarma. Musí si ale bezplatně zažádat na městském úřadu o vydání tak zvané rezidenční karty. Těchto karet bylo pro rezidenty – obyvatele města Hluboká nad Vltavou – letos zatím vydáno přes 1300 kusů. Podle starosty se neuvažuje o omezení doby stání na parkovišti u sýpky, aby se rezidenti během dne na 30 místech vystřídali. Parkování je naopak určeno spíše k dlouhodobému stání pro řidiče, kteří například nepoužívají své automobily každý den. S registrační kartou mohou rezidenti parkovat bezplatně i na hlavní třídě – Masarykově ulici. Ani tam pro ně neplatí žádná omezení.

Parkování v centru je dražší

Nejvíce turistů a návštěvníků města parkují svá auta na hlavním, centrálním parkovišti v prostoru mezi restaurací Hubert a supermarketem Penny. Místo k zaparkování tu najdou i řidiči autobusů. Turisté mohou parkovat i na Masarykově třídě v centru města. Zaplatí tu komerční parkovné ve výši 90 korun za den.

Zastupitelé města nechtějí omezovat parkování turistů v centru města a směřovat je na hlavní, centrální parkoviště. „Město uplatňuje cenovou politiku. Parkování v centru je dražší než na hlavním parkovišti. Letos bylo hlavní parkoviště rozšířeno o šestimetrový pás směrem k zelené ploše, kde parkují autobusy. Přilehlá zelená plocha se také využívá k parkování nárazově při nedostatku míst na hlavním parkovišti,“ vysvětlil postoj města starosta Jirsa. Čistý příjem z parkování činí 1,8 milionu korun. Tuto částku město investuje zpět do oprav a rozšiřování parkovišť.

V květnu město Hluboká nad Vltavou vypsalo veřejnou zakázku na terénní úpravy jihozápadní části hlavního parkoviště. Nyní mají turisté k dispozici 98 míst pro osobní automobily a 16 míst pro autobusy nebo karavany. „V současném byrokratickém prostředí si netroufám odhadnout začátek ani konec této stavby,“ uvedl starosta. Rekonstrukce parkoviště se uskuteční mimo hlavní sezónu a počet stání bude omezen po nejkratší možnou dobu.

Odklonění cyklistů z frekventované komunikace

Město v květnu vypsalo také veřejnou zakázku na výstavbu cyklostezky podél frekventované silnice II/146 u golfového hřiště. Do města poměrně velká část návštěvníků přijíždí právě i na kole. Smyslem vybudování dalšího úseku cyklostezky na katastru města je bezpečně přivést cyklisty na náměstí, do centra města a blíže k zámku. „Každé odklonění cyklistů z frekventované komunikace je důležité. Bohužel není jiná možnost než u zahradnictví vést kolo po přechodu a poté už jen projet několik desítek metrů kolem pekařství a cyklisté dojedou až na náměstí,“ popsal Tomáš Jirsa výhody nové komunikace pro cyklisty.

Nový úsek cyklostezky vede od odbočky do sportovního areálu z komunikace II/146 k přechodu pro chodce u zahradnictví. Stavba by měla být hotova do konce letošního srpna. Trasa měří necelých 380 metrů. Na spolufinancování město získalo dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu, který spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.

Dalším plánovaným úsekem cyklostezek na katastru města Hluboká nad Vltavou bude trasa z Munic směr Zliv, kde by se napojila na současnou zlivskou cyklostezku. Nově odsouhlasila Rada Jihočeského kraje záměr vybudovat Vltavskou cyklostezku, která povede z Lipenska až do Týna nad Vltavou. Skládat se bude z několika úseků, z nichž některé jsou již hotové. Mezi plánované úseky patří i chybějící úsek z Purkarce, který je místní částí Hluboké nad Vltavou, směrem na Litoradlice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…