Hluboká nad Vltavou: Podzim zpestří slavnosti plné vína a ryb

10.09.2019 16:59

Dvě tradiční oblíbené akce - Slavnosti vína a Rybářské slavnosti nabídnou obyvatelům i návštěvníkům města gastronomické zážitky, pohodu, hudbu různých žánrů a trh plný jídla i řemesel.

Hluboká nad Vltavou: Podzim zpestří slavnosti plné vína a ryb
Foto: Jitka Erbenová, Wikimedia Commons
Popisek: Hluboká nad Vltavou

Městské Slavnosti vína obsadí hlubocké náměstí v sobotu 14. září po 13. hodině. Hned po zahájení už 14. ročníku této populární akce starostou města Tomášem Jirsou dostanou návštěvníci ochutnat hrozny, které se urodily na místní vinici. „Před lety jsme obnovili část vinice pod Knížecím Dvorem a vysadili révu, kterou nám tehdy darovali přátelé a zkušení vinaři z našeho partnerského města Neustadt an der Aisch,“ vzpomíná starosta. Obnovením zaniklé vinařské tradice tak vznikly oslavy věnované vínu, které každoročně přilákají do města stovky lidí.

„Hrozny z vinice, o kterou se nám stará pan Lubor Dušek z místního zahradnictví, dáme pak ochutnat všem návštěvníkům,“ říká Valerie Chromá z hlubockého Centra volného času Poškolák, které slavnosti organizuje. „Kulturní program jsme připravili letos tak, aby byl žánrově pestrý,“ dodává Chromá. Vstupné je zdarma.

Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení české popové a muzikálové zpěvačky Evy Kleinové, které se přezdívá česká Céline Dion. Doporovodí ji Mr. Surka 6tet. Trumpetista Miroslav Surka účinkoval například v Big Bandu Českého rozhlasu Praha pod vedením Felixe Slováčka, spolupracoval s Orchestrem Gustava Broma nebo skupinami Lucie, Monkey Bussines nebo J.A.R.

Svou aerobic sestavu představí školáci ze souboru Filii z hlubockého Sokola. Pak zahraje a zapívá country kapela Patrola. „A nesmí samozřejmě chybět cimbálovka, to je naše klasika,“ říká Valerie Chromá. Na náměstí budou stát stánky s vínem a burčákem. „Přihlásila se nám spousta vinařů z Čech i Moravy a budou tu i africká vína, která loni návštěvníkům velmi chutnala. Po skončení programu na pódiu pokračují Slavnosti vína v Hotelu Záviš, kam se z náměstí přestěhuje i Cimbálová muzika Štěpána Hanuše. Hotel je otevřen už od začátku slavností a hosté si mohou zakoupit vinný lístek a podle něho pak degustovat nabízená vína.“

Kromě stánků s vínem a burčákem budou na trhu na náměstí své výrobky nabízet i řemeslníci. Chybět nebudou ani oblíbené pochoutky jako například staročeský trdelník nebo další cukrovinky. Děti uvítají malování na obličej, které je mezi nimi hodně oblíbené. Na slavnostech se opět objeví dobročinný knižní bazar, který organizuje Simona Nestávalová. Nákupem knih návštěvníci podpoří Dětský domov v Boršově nad Vltavou, který dostane výtěžek z prodeje.
Ačkoliv Slavnosti vína nabídnou návštěvníkům především víno, opět bude během slavností otevřen i místní Pivovar Hluboká, který má své sídlo na náměstí v přímé blízkosti konání slavností. Nabízet bude svá piva a další pohoštění.

Tradiční Rybářské slavnosti se konají pravidelně na konci října. Tentokrát se uskuteční na hrázi rybníka Bezdrev, který se loví jednou za dva roky. Termín vychází na státní svátek v pondělí 28. října. Už v 7 hodin ráno začíná první zátah, od 10 hodin pak pokračuje program. „Návštěvníci se mohou těšit na kuchařské show. Po celé hrázi rybníka bude veliký trh, kde se budou prodávat pokrmy z ryb i čerstvé ryby.  K tanci i poslechu zahraje folková kapela Bonsai č. 3 z Českých Budějovic. Prezentovat se budou rybářské školy z Vodňan a Třeboně,“ popisuje za organizátory program Rybářských slavností Valerie Chromá z hlubockého Centra volného času Poškolák. Připojuje také informaci, jak se návštěvníci k hrázi Bezdreva dostanou: „Před Hlubokou nad Vltavou řidiči zabočí k zoologické zahradě. Za zahradou přejedou koleje a dostanou se přímo k hrázi rybníka Bezdrev, kde najdou i velmi prostorné parkoviště.“

Slavnosti vína a Rybářské slavnosti  jsou spolufinancovány z Grantového programu Podpora kultury Jihočeského kraje a z programu Oranžový rok Skupiny ČEZ a.s. Město Hluboká nad Vltavou děkuje za podporu.

Slavnosti vína - 14. září 2019
Hluboká nad Vltavou
Program:
13:30 – zahájení starostou T. Jirsou
13:40 – ochutnávka hroznů z hlubocké vinice
13:45 – vystoupení zpěvačky Evy Kleinové a Mr. Surka 6TET
15:15 – soubor Filli (aerobic Sokol Hluboká)
15:25 – Patrola (country kapela z Českých Budějovic)
17:00 – Cimbálová muzika Štěpána Hanuše

Rybářské slavnosti – 28. října 2019
Hráz rybníka Bezdrev
(výlov rybníka, kuchařská show, rybí trh, folková kapela Bonsai. č. 3)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…