Hluboká nad Vltavou: Slavnosti vína letos oslaví už patnácté narozeniny

18.09.2020 20:27

Gastronomické zážitky, pohodu, hudbu různých žánrů a trh plný jídla i řemesel slibují letošní Slavnosti vína.

Hluboká nad Vltavou: Slavnosti vína letos oslaví už patnácté narozeniny
Foto: Jitka Erbenová, Wikimedia Commons
Popisek: Hluboká nad Vltavou

Městské Slavnosti vína začnou na hlubockém náměstí v sobotu 19. září ve 13 hodin. „Po zahájení už patnáctého ročníku této populární akce dostanou návštěvníci ochutnat hroznové víno, které se urodilo na naší vinici. Začínáme právě koštem těchto hroznů,“ říká Valerie Chromá z hlubockého Centra volného času Poškolák, která slavnosti organizuje.

Hlubočtí před 15 lety obnovili část vinice pod Knížecím Dvorem a vysadili révu, kterou jim tehdy darovali zkušení vinaři z partnerského města Neustadt an der Aisch. Obnovením zaniklé vinařské tradice tak vznikly oslavy věnované vínu, které každoročně přilákají do města stovky lidí. Vstupné na slavnosti je zdarma.

„Kulturní program jsme sestavili tak, aby si každý našel svůj žánr. Velkým tahákem bude vystoupení českobudějovické dechové hudby Jižani. Volají nám lidi z různých míst v republice, že se na tuto populární dechovku přijedou podívat. S Jižany si na pódiu zahraje Miroslav Surka starší. Letos máme v programu novinku, budou to tři vstupy různých hostů filmového festivalu Voda, moře, oceány, který se právě v těchto dnech na různých místech v Hluboké nad Vltavou koná,“ přibližuje program Valerie Chromá.

Anketa

Mělo by Česko přijmout uprchlíky ze shořelého tábora v Řecku?

3%
97%
hlasovalo: 20971 lidí

Na pódiu se představí i Miroslav Surka se seskupením Summer Kvintet. Trumpetista Miroslav Surka řadu let hrál například v Big Bandu Českého rozhlasu Praha pod vedením Felixe Slováčka, spolupracoval s Orchestrem Gustava Broma, skupinami Lucie, Monkey Bussines nebo J.A.R.

Zkušené muzikanty vystřídá mladý nadějný sedmnáctiletý českobudějovický písničkář Martin Kajaba, student druhého ročníku konzervatoře. Dále se představí hlubocký Taneční orchestr Panorama Mildy Bůrky, který si tak připomene 25. výročí svého založení. Kulturní program na náměstí tradičně zakončí Cimbálová muzika Štěpána Hanuše.

Po celé trvání slavností od 13 hodin zhruba do 19 hodin mohou návštěvníci ochutnat spoustu vín převážně z místních vinoték. „Chybět nebude samozřejmě burčák ani například africká vína, která si lidé v minulých ročnících chválili. Stánkaři nabídnou sladké i slané pochutiny, například klobásy nebo cukrovinky. Na prostranství před pódiem bude jedenadvacet stánků. Nabídku doplní jako tradičně řemeslníci. Letos se představí šperkařská dílna, bude tu prodej minerálů, keramiky, košíkářských výrobků. Kdo dává před vínem přednost pivu, může zavítat do Hlubockého pivovaru, který sídlí hned vedle trhu,“ dodává Valerie Chromá.

Konec slavností na náměstí organizátoři předpokládají okolo 19. hodiny. Program ale bude pokračovat v Hotelu Záviš, kam se z náměstí přestěhuje cimbálová kapela. Hotel je otevřen už od začátku slavností, zájemci tam mohou zavítat na degustace vín.

Město Hluboká nad Vltavou děkuje za reklamní partnerství Skupiny ČEZ v rámci projektu Oranžový rok na Hluboké 2020 a Jihočeskému kraji za spolufinancování akce z dotačního programu Podpora kultury.

Slavnosti vína - 19. září 2020
Hluboká nad Vltavou

Program:
13:00 – zahájení slavností
13:05 – ochutnávka hroznů z hlubocké vinice
13:10 – dechová hudba Jižani
14:20 – host festivalu Voda, moře, oceány
14:30 – Summer Kvintet M. Surky ml.
15:20 – host festivalu Voda, moře, oceány
15:30 – písničkář Martin Kajaba
16:00 – Taneční orchestr Panorama Mildy Bůrky
17:10 – host festivalu Voda, moře, oceány
17:20 – Cimbálová muzika Štěpána Hanuše

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…