Hluboká nad Vltavou je konečně majitelem Karlova Hrádku

10.05.2018 16:47

Po několikaletém jednání byla dokončena výměna pozemků mezi Lesy ČR a městem Hluboká nad Vltavou, které se tak stává novým majitelem zříceniny Karlův Hrádek.

Hluboká nad Vltavou je konečně majitelem Karlova Hrádku
Foto: hluboka.cz
Popisek: Hluboká nad Vltavou

Město Hluboká nad Vltavou přivítalo, že se tato originální památka na Karla IV. dostala do městského majetku. Jednou provždy se tak vyřešil problém s potenciálním zájmem soukromých subjektů o tento objekt. Karlův Hrádek je totiž zapsán jako stavební parcela a v soukromých rukách hrozilo jeho znepřístupnění veřejnosti.

Vedení města vytvořilo pracovní skupinu, kde se radní a další oslovení zájemci z řad občanů spojili s odborníky, aby vypracovali koncept na využití tohoto historicky a turisticky zajímavého objektu.

„K jednání jsme přizvali odborníky z řad archeologů, památkářů, stavitelů, ale i ekologů a specialistů na digitální animaci historických objektů. Celou skupinu zaštiťuje geolog, klimatolog a spisovatel RNDr. Václav Cílek, CSc., který již několik let s Hlubokou spolupracuje“, uvedl starosta města Ing. Tomáš Jirsa.

Prvním krokem celého procesu bylo vytvoření podskupin zaměřených na jednotlivé činnosti. Archeologická skupina pod vedením doc. Mgr. Ondřeje Chvojky, Ph.D. z Jihočeské univerzity a dalšími odborníky pracuje na definování typu archeologického průzkumu, který zde bude prováděn. Nemělo by se jednat jen o klasický průzkum, ale i o vytvoření tzv. archeokempu, do kterého bude kromě studentů archeologie Jihočeské univerzity zapojena i široká veřejnost.

Skupina pro popularizaci památky

Skupina sestávající se mimo jiné ze stavitelů, krajinářů a dalších, bude mít odborný dozor nad konzervací objektu dle navrženého postupu a v jejím čele stojí Mgr. Jiří Havlice z Národního památkového ústavu České Budějovice, oddělení archeologie.

Výsledky práce uvedených skupin bude paralelně zpracovávat skupina, která má za cíl popularizaci Karlova Hrádku jako dalšího velmi hodnotného a turisticky zajímavého cíle v katastru města Hluboká nad Vltavou. Skupina bude pracovat i na organizaci edukačních a kulturních programů v okolí zříceniny hradu. Tuto skupinu povedou Ing. Václav Kinský a radní města Hluboká nad Vltavou Jindřich Soukal.

„Při realizaci tohoto projektu chceme hlavně využít dostupných dotačních titulů k vybudování přístupových cest, přístupu od vody, vytvoření informačních tabulí, aplikace s interaktivní vizualizací, odpočívadel, ale také pořádání odborných workshopů pro studenty a veřejnost,“ uvedl Jindřich Soukal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

19:06 Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

Výsledkem česko-bavorsko-saského summitu o přeshraniční dopravě, který se za účasti českého ministra…