Hlučín: Hluk ve městě aktivně regulujeme

13.09.2019 21:45

Ochranu před hlukem a vibracemi nebere město Hlučín na lehkou váhu. Skutečnost, že ne každé hlasové projevy lidí nejsou, podle novely ZOVZ s účinností od 1. 12. 2015, považovány za hluk, má poměrně významný dopad.

Hlučín: Hluk ve městě aktivně regulujeme
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

Vztahuje se to totiž i na situace, kdy dochází k hlasitým projevům hostů restauračních zařízení, barů a diskoték, včetně předzahrádek. Krajská hygienická stanice je tak podle zákona nemůže postihovat. Hlučné hlasové projevy hostů mohou být nyní pouze klasifikovány jako přestupek porušení nočního klidu. Jelikož ani hudební produkce pod širým nebem již nejsou považovány za hluk, nevztahují se na ně hlukové limity ani působnost krajské hygienické stanice. Jedinou možností, jak lze tuto produkci regulovat, je obecně závazná vyhláška k zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku, kterou město připravuje.

Městský úřad Hlučín obdržel dne 24. 8. 2018 podání s názvem „Petice občanů proti hluku z hudby v lokalitě Komenského, U Stadionu v Hlučíně“. Ještě téhož dne byla autorce petice zaslána písemná odpověď s popisem postupu, včetně návrhu konkrétních opatření dle zákonných i společenských ustanovení tak, aby byla obecně zajištěna rovnováha mezi požadavky občanů na určitá hluková omezení a zároveň uskutečňování sportovních, kulturních a zábavních akcí, s nimiž určitá hladina zvuku souvisí.

Požadavek petice se dá shrnout tak, že má být městem zajištěno, aby z uvedené restaurace nebyla šířena prostřednictvím reproduktorů hudba, a to nejen v době nočního klidu, ale i v jakoukoliv denní dobu. To však není možné řešit striktně omezením práv strany jedné (SK FC Hlučín, z.s.) k upřednostnění práv strany druhé (občané, jež podali petici).

S autorkou vše bylo a je průběžně projednáváno a operativně řešeno v kooperaci s Městskou policií Hlučín. Zpráva o zaevidování a projednání s SK FC Hlučín, z.s. byla předána rovněž v rámci zprávy o stížnostech a peticích za rok 2018 kontrolnímu výboru města v březnu 2019.

Město Hlučín k řešení hluku každým rokem zpřísňuje podmínky a omezuje povolování vyjímek hudebních produkcí nejen v areálu Hlučínského jezera. Ze zkušeností z předešlých let, kdy pro rok 2018 rada města udělila výjimky pro Super den (do 1:00), Štěrkovna open music (2x do 2:00) a Sun on Lake (do 0:30), povolila v roce 2019 výjimky pro Super den (do 2:00), Štěrkovna open music (2x do 2:00) a Sun on Lake (do 1:00 a 3:00) a výjimku do 2:00 pro diskotéky na terase, které mohly být buď jen v pátek, nebo jen v sobotu. Takže ani pro rok 2019 se město Hlučín od množství povolení nijak výrazně neodchýlilo. To, že se některé hudební akce, oproti minulým letům, výrazně odchýlily od původních záměrů je a bude řešeno. Rada města bude podmínky pro rok 2020 teprve projednávat, ale již teď je známo osobní doporučení starosty města, aby veškeré hudební produkce v areálu Hlučínského jezera končily o půlnoci. Město Hlučín je známo bohatým kulturním životem, který je třeba zachovat, avšak s přihlédnutím na obsah i formu produkce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…