Hlučín: Klienti domova Fontána mají příjemnější prostředí

25.10.2019 14:47

Nové bezbariérové balkony, sluneční terasu nebo například pergolu mají k dispozici obyvatelé hlučínského domova pro zdravotně postižené Fontána. Díky devítimiliónové investici má domov také nové přístupové cesty a rozšířené chodníky.

Hlučín: Klienti domova Fontána mají příjemnější prostředí
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

Většinu nákladů hradil domov ze svých prostředků, Moravskoslezský kraj přispěl 500 tisíc korun. Pokračuje tak ve zvyšování kvality sociálních služeb. „Hlučínský domov, ve kterém v současnosti žije přes 90 osob, prošel rozsáhlou rekonstrukcí před deseti lety. Vznikly zde komunitní byty, které jsou srovnatelné s běžnou domácností. Díky letošním stavebním úpravám se výrazně zpříjemnil i venkovní areál. Velmi oceňuji vedení domova, kterému se podařilo téměř celou investici pokrýt z vlastních prostředků. Pro Moravskoslezský kraj jako zřizovatele příspěvkové organizace je to signál o velmi dobrém a uvážlivém hospodaření,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania a dodal, že kromě dobré ekonomiky kraj klade důraz na kvalitu poskytované péče a neustálé zvyšování její úrovně.

Stavební práce začaly v březnu tohoto roku, dokončeny byly na konci letních prázdnin. Celkové náklady byly vyčísleny na 8,9 milionu korun. „V domově žijí lidé s mentálním a kombinovaným postižením, často jde o osoby vyžadující nejvyšší míru podpory, někteří jsou trvale upoutáni na lůžku. Bezbariérové přístupy z pokojů přímo na nové balkony jim umožní být více na čerstvém vzduchu. Dostanou se bez problémů i na novou sluneční terasu, kde se mohou setkávat s ostatními klienty domova a trávit čas společně,“ řekl náměstek hejtmana kraje pro sociální služby Jiří Navrátil a dodal, že terasa i balkony jsou zastřešené, a tak jsou přístupné i v méně příznivém počasí.

Sluneční terasa je se zelenou budovou domova spojená rampou, umožňuje také klientům sejít rovnou na zahradu. Pod terasou vzniklo místo pro pracovní terapii, také pergola jako klidová zóna. Nově bylo vybudováno také hřiště na ruské kuželky, které klientům nabízí sportovní vyžití. Součástí projektu bylo i vybudování nové přístupové komunikace. „Doposud se obyvatelé domova museli pohybovat po cestě určené i pro auta. Teď mají uvnitř areálu vlastní bezbariérové cesty, kde budou mít větší bezpečí. Také byly rozšířeny chodníky,“ řekl náměstek hejtmana kraje Jiří Navrátil s tím, že věří, že se obyvatelům domova podařilo vytvořit opět o něco příjemnější a pohodlnější prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…