Hlučín bude mít své první workoutové hřiště

28.10.2016 7:34

Nové workoutové hřiště se bude slavnostně otevírat v Zámeckém parku v pondělí 31. října. Moderní prostor pro zdravý pohyb je určen především pro mládež, ale využívat ho může každý, kdo bude mít chuť a na cvičení s vlastní váhou si troufne.

Hlučín bude mít své první workoutové hřiště
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

„V minulosti vznikla v Hlučíně řada hřišť pro malé děti i sportoviště u škol. Máme tu ale velmi málo zařízení, které by s chutí využívala ke sportování mládež. Proto jsme se rozhodli pro vybudování tohoto moderního zázemí,“ řekla místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová.
"Ojedinělý koncept venkovního cvičení plně nahradí klasickou posilovnu," doplnila Kateřina Buchtelová z odboru investic a správy městského majetku hlučínské radnice.

Na novém hlučínském hřišti se nachází veškeré základní prvky, sestava se skládá z hrazd v různých výškách, žebříku Monkey Bar, žebřin a bradel. Doplňkovými prvky jsou stalky pro nácvik stojek, otočná lavice pro posilování břicha a stupňovaná lavice na trénink nohou. „Hřiště je tak zcela komplexní a lze na něm posilovat veškeré partie lidského těla,“ uvedl Jan Kokáš, jednatel společnosti Workout Club Parks, která vybavení pro hlučínské hřiště dodávala. Podle něj je umístění hřiště poblíž bytových domů a nedaleko rekreační zóny Hlučínského jezera mimořádně vhodné. Nedaleko je také dům dětí i autobusové nádraží. „Kdo cvičí workout, nebo s ním chce skutečně začít, cestu si rozhodně najde,“ dodal Jan Kokáš.

V parku se už dnes nachází další sportovní aktivity, například tenisové kurty, jsou tam cvičící prvky pro seniory. Nové hřiště je umístěno do blízkosti dětského dopravního hřiště mimo významný krajinný prvek, jímž jsou pozůstatky zámeckého parku. „Z architektonického hlediska by bylo ideální, kdyby zelený pás od zámku až po hlučínské jezero v budoucnu tvořil jeden velký park, v němž by byly vyčleněny jednotlivé prostory pro různé rekreační, odpočinkové a případně sportovní aktivity. Aktuálně tomu brání majetkoprávní vztahy. Pokud by se záměr v budoucnu změnil, pak by nebyl problém hřiště přemístit, protože cvičící prvky jsou umístěné na betonových patkách,“ doplnil městský architekt Jan Richter.

Workout se v poslední době rozšiřuje z velkých center i do menších měst. Všude v České republice, kde se prozatím workoutové hřiště postavilo, ho zejména mladí lidé hojně využívají. Určené je především pro mládež od patnácti let, horní věková hranice ovšem není stanovena.

„V Jihlavě jsem se setkal s pánem, kterému táhlo na osmdesát let, ale shybů na naší hrazdě udělal více než většina dnešní mládeže. Začít lze základními cviky, následující na sebe progresivně navazují, takže cvičení workout je skutečně pro každého,“ je přesvědčen Jan Kokáš.

Exhibice u slavnostního otevření hřiště se zúčastní i česká workoutová špička z týmu Woclub. Zkušený tým se ujme také zájemců, kteří si budou chtít vyzkoušet zejména některé náročnější cviky.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …