Hodonín: Budova správy městského hřbitova už slouží svému účelu

29.08.2018 13:02

Je tomu téměř přesně rok, co byly zahájeny stavební práce na rekonstrukci budovy správy městského hřbitova. Rozsáhlá oprava starého a vlhkého objektu, z něhož zůstaly prakticky jen obvodové zdi, počátkem měsíce srpna skončila a budova, spolu se spojovací chodbou do smuteční síně, dnes byla oficiálně předána do užívání. Nový kabát v podobě vnější fasády dostala i smuteční síň. Celkové náklady na stavební úpravy dosáhly bezmála 23 milionů korun.

Hodonín: Budova správy městského hřbitova už slouží svému účelu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Oficiálního zahájení provozu v rekonstruovaném objektu správy městského hřbitova se zúčastnili zástupci vedení města – starosta Milan Lúčka, místostarosta Jiří Janda a místostarosta Ladislav Ambrozek. Slavnostního zahájení byli přítomni i zástupci Hrušecké stavební s.r.o., která stavbu prováděla, Městského hřbitova v Hodoníně a další hosté.

Původní objekt správy městského hřbitova trpěl zejména velkou zemní vlhkostí a už nevyhovoval dnešním potřebám. Proto vedení města rozhodlo o jeho kompletní rekonstrukci. Ta začala koncem července minulého roku a zahrnovala vše, doslova od podlahy až po střechu. Zachovány zůstaly v podstatě jen obvodové zdi objektu.

Kromě změn ve vnitřním dispozičním uspořádání se budova dočkala hydroizolace nosných stěn a podlah, pultovou střechu nahradila střecha oblouková s nosnou konstrukcí z dřevěných vazníků a plechovou střešní krytinou. V obou podélných průčelích vznikly nově vyzděné zastřešené vstupy. Zateplena byla i fasáda a upraveno okolí budovy včetně komunikací.

Ve vnitřním prostoru budovy došlo k potřebnému oddělení provozu správy hřbitova, pohřební služby a květinářství a našlo se i místo pro technické zázemí. Nový a důstojnější vzhled dostaly prostory, do nichž má přístup veřejnost. Přistavěné zastřešené vstupy umožní komfortnější přístup smutečním hostům, vstup v zadním průčelí a navazující nová komunikace pak vyloučí příjezd vozů pohřební služby do zóny pro smuteční hosty. Podél komunikace je instalováno veřejné osvětlení.

V průběhu rekonstrukčních prací na budově správy hřbitova vedení města rozhodlo rozšířit práce o kompletní rekonstrukci chodby, která spojuje budovu správy se smuteční síní, a opravit vnější fasádu obřadní síně, aby celý komplex získal jednotný vzhled. I proto se celková doba rekonstrukce budov na hřbitově prodloužila o zhruba půl roku. Celkové náklady na stavbu dosáhly 22,987 milionu korun.

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

autor: PV

Bety.cz - magazín nejen pro mámy - horoskopy, recepty, diskuse, soutěže

Bety.cz TESTOVÁNÍ - Testujte s námi nové produkty či služby a o své názory a doporučení se podělte s ostatními čtenářkami Bety.cz.

Prostřeno.cz - recepty on-line - vaření, recepty, gastronomie

reklama
Tento článek je již staršího data a diskuse k němu byla uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Další články z rubriky

Brno: Otevřená zahrada potřebuje náročnou péči. Půlku na ni dá město

7:34 Brno: Otevřená zahrada potřebuje náročnou péči. Půlku na ni dá město

Radní schválili dotaci Nadaci Partnerství na údržbu a provoz Otevřené zahrady pod Špilberkem. O přís…