Hodonín: Budova správy městského hřbitova už slouží svému účelu

29.08.2018 13:02

Je tomu téměř přesně rok, co byly zahájeny stavební práce na rekonstrukci budovy správy městského hřbitova. Rozsáhlá oprava starého a vlhkého objektu, z něhož zůstaly prakticky jen obvodové zdi, počátkem měsíce srpna skončila a budova, spolu se spojovací chodbou do smuteční síně, dnes byla oficiálně předána do užívání. Nový kabát v podobě vnější fasády dostala i smuteční síň. Celkové náklady na stavební úpravy dosáhly bezmála 23 milionů korun.

Hodonín: Budova správy městského hřbitova už slouží svému účelu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Oficiálního zahájení provozu v rekonstruovaném objektu správy městského hřbitova se zúčastnili zástupci vedení města – starosta Milan Lúčka, místostarosta Jiří Janda a místostarosta Ladislav Ambrozek. Slavnostního zahájení byli přítomni i zástupci Hrušecké stavební s.r.o., která stavbu prováděla, Městského hřbitova v Hodoníně a další hosté.

Původní objekt správy městského hřbitova trpěl zejména velkou zemní vlhkostí a už nevyhovoval dnešním potřebám. Proto vedení města rozhodlo o jeho kompletní rekonstrukci. Ta začala koncem července minulého roku a zahrnovala vše, doslova od podlahy až po střechu. Zachovány zůstaly v podstatě jen obvodové zdi objektu.

Kromě změn ve vnitřním dispozičním uspořádání se budova dočkala hydroizolace nosných stěn a podlah, pultovou střechu nahradila střecha oblouková s nosnou konstrukcí z dřevěných vazníků a plechovou střešní krytinou. V obou podélných průčelích vznikly nově vyzděné zastřešené vstupy. Zateplena byla i fasáda a upraveno okolí budovy včetně komunikací.

Ve vnitřním prostoru budovy došlo k potřebnému oddělení provozu správy hřbitova, pohřební služby a květinářství a našlo se i místo pro technické zázemí. Nový a důstojnější vzhled dostaly prostory, do nichž má přístup veřejnost. Přistavěné zastřešené vstupy umožní komfortnější přístup smutečním hostům, vstup v zadním průčelí a navazující nová komunikace pak vyloučí příjezd vozů pohřební služby do zóny pro smuteční hosty. Podél komunikace je instalováno veřejné osvětlení.

V průběhu rekonstrukčních prací na budově správy hřbitova vedení města rozhodlo rozšířit práce o kompletní rekonstrukci chodby, která spojuje budovu správy se smuteční síní, a opravit vnější fasádu obřadní síně, aby celý komplex získal jednotný vzhled. I proto se celková doba rekonstrukce budov na hřbitově prodloužila o zhruba půl roku. Celkové náklady na stavbu dosáhly 22,987 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…