Hodonín: Cyklostezku do Lužic již brzy prodlouží nový úsek

06.06.2021 21:10

Frekventovaná cyklostezka Hodonín – Lužice se ještě letos dočká svého prodloužení.

Hodonín: Cyklostezku do Lužic již brzy prodlouží nový úsek
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Radní města na svém jednání 1. června schválili vyhlášení veřejné zakázky na vybudování navazujícího úseku od stávající cyklostezky po vjezd do areálu společnosti TESPRA. Současně již dříve, 11. května, schválili zadání zpracování projektové dokumentace na další část stezky podél příměstského lesa.

Anketa

Vážíte si exprezidenta Václava Klause?

37%
32%
hlasovalo: 18892 lidí

Většího komfortu a bezpečí se ještě letos dočkají cyklisté, kteří hojně využívají cyklostezku spojující Hodonín s Lužicemi. Výstavba navazujícího úseku v délce 275 metrů od stávající cyklostezky k provozovně společnosti Tespra Hodonín na Velkomoravské ulici je předmětem veřejné zakázky, kterou na svém posledním jednání vyhlásila rada města. Stezka bude sloužit jak chodcům, tak cyklistům a její součástí bude i nové veřejné osvětlení. Předpokládaný termín zahájení 1. etapy se dle zadávací dokumentace očekává v srpnu a dokončena by mohla být v prosinci tohoto roku. „Projekt je součástí koncepce cyklistické dopravy z roku 2019, která řeší postupné napojení města na nejbližší obce. V souvislosti s tímto úsekem jsme také požádali o dotaci na spolufinancování ze Státního fondu dopravní infrastruktury a aktuálně čekáme na výsledek této žádosti,“ informoval vedoucí odboru rozvoje města Dalibor Novák.

Neméně důležitá je také 2. etapa, která je plánována na protější straně komunikace I/51 (ul. Velkomoravská) podél příměstského lesa. Radní města na svém zasedání 11. května schválili zadání zpracování projektové dokumentace pro společné povolení (územní rozhodnutí a stavební povolení). Z majetkoprávních důvodů bylo umístění stezky na druhé straně jedinou možnou variantou. Nezbytnou součástí tak bude i vybudování dvou přechodů, a to v prostoru křižovatky směrem na Lužice a v blízkosti zastávek MHD. Nutnou podmínkou projektu je zohlednění výsledků dendrologického průzkumu, ze kterého vzešel požadavek na ponechání biologicky hodnotných stromů. Tyto stromy nebudou káceny a jejich kořenový systém bude navíc opatřen ochranou proti porušení. V ideálním případě by výstavba tohoto úseku mohla být zahájena v roce 2022.

Pro více informací k projektu i koncepci cyklodopravy navštivte naše stránky PinCity Hodonín ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…