Hodonín: Filmoví diváci dostávají moderní multiplexové kino

20.05.2021 21:23

Rekonstrukce kina Svět skončila. Filmoví fanoušci dostávají v Hodoníně moderní kulturní stánek se špičkovou promítací a zvukovou technikou s multiplexovým přenosem signálů.

Hodonín: Filmoví diváci dostávají moderní multiplexové kino
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Hodonínské kino se tak směle řadí k nejmodernějším malým multiplexům v republice. Rekonstrukce spolu s pořízením promítací a zvukové techniky vyšla na 76 milionů korun. První filmové zážitky v kině zakusili zástupci celostátních i regionálních médií 17. května na tiskové konferenci spojené s představením kina.

Jedno z nejstarších a nejdéle fungujících kin v republice prošlo během rok a půl trvající rekonstrukce kompletní omlazovací kúrou, a to doslova od základů. Stavební úpravy se týkaly jak vnitřních dispozic objektu, tak vnější fasády a technického vybavení, od kanalizace přes elektroinstalaci až po vzduchotechniku, opravit bylo třeba i trámy v krovech střechy. Nově přibyl bezbariérový výtah a schodiště. „Kino už bylo staré a neodpovídalo parametrům, nevyhovovalo ani technickým podmínkám. Řešili jsme, zda do toho vůbec jít. Nešlo o lehké rozhodnutí, ale vše bylo nachystané. Až na milionovou dotaci ze Státního fondu kinematografie na promítací techniku jsme nakonec veškeré náklady zaplatili z rozpočtu města,“ přiblížil starosta města Libor Střecha.

Ve třetím podlaží vznikl i menší víceúčelový sál s kapacitou 37 míst, který bude sloužit pro akce komornějšího charakteru. „Malý sál je velkou devizou, která dává možnost naplno rozvíjet uměleckou stránku kina v souladu s komerčním promítáním. Bude taktéž sloužit ke komunitním setkáním například nad promítáním rodinných filmů, k setkávání členů filmového klubu, k přednáškám a edukační činnosti,“ uvedl příklady využití malého sálu ředitel domu kultury Adam Procházka.

Anketa

Má ministr Arenberger skončit?

69%
18%
hlasovalo: 10272 lidí

Nejvíce se však změnil hlavní promítací sál, jeho hlediště se změnilo i konstrukčně. Kinosál má 193 pohodlných sedadel, to je zhruba o třetinu méně, než měl původní sál. Stupně oddělující řady sedadel jsou širší a spolu se sedačkami zajistí divákům větší pohodlí. K dispozici je také 8 míst pro tělesně hendikepované občany. Velké plochy stěn kinosálu pokrývají akustické panely s příčnými LED svítidly, které jako paprsky přitahují diváka k filmovému plátnu. Strop je od ostatních stěn oddělen a vytváří dojem, jakoby se vznášel v prostoru.

Hlavní kinosál i malý komorní sál jsou doplněny špičkovou promítací a zvukovou technikou, které divákům zprostředkují nevšední vizuální i sluchové zážitky. Hlavní promítací sál má projekční plochu Harkness s rozměrem obrazu 12 krát 5 metrů, 4K laserový projektor Barco a 3D systém Volfoni pro pasivní brýle. O špičkový zvuk se postará audio procesor Dolby CP850 s licencí na v současnosti nejkvalitnější ozvučení kinosálů systémem Atmos. „Jsem rád, že se kino může pochlubit úžasnou technologií, kterou budeme moci zažít na vlastní kůži, oči a uši,“ řekl starosta města Libor Střecha.

Rekonstrukce kina vyšla na 76,176 milionu korun včetně daně, z toho promítací a zvuková technika stála 10,857 milionu korun. Na promítací a zvukové zařízení v malém sále přispěl 970 tisíci korunami Státní fond kinematografie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

19:27 Jihlava přivítá květen Májovým jarmarkem a slavnostmi

Na tradiční zaplétání máje se můžete těšit v sobotu na Masarykově náměstí od 15:45. Zhostí se ho fol…