Hodonín: Komentovaná procházka městem potěšila zájemce o hodonínskou historii

23.06.2021 15:15

Série oblíbených komentovaných procházek městem pokračuje také letos! Město Hodonín ve spolupráci s odborníky z Masarykova muzea v Hodoníně, Státního okresního archívu a nově také Galerie výtvarného umění připravilo koncept šesti procházek zaměřených na nejrůznější témata z hodonínské historie. První z nich pod názvem Když ulice vyprávějí II se konala v sobotu 19. června.

Hodonín: Komentovaná procházka městem potěšila zájemce o hodonínskou historii
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Stejně jako v loňském roce mají občané příležitost zúčastnit se procházky městem zcela bezplatně. Chceme, aby možnost seznámit se s historií našeho města mělo co nejvíce lidí, proto jsme se rozhodli koncept bezplatných procházek zachovat. Jsme rádi, že se jejich počet podařilo dokonce navýšit a rozšířil se i počet odborníků, kteří se na procházkách podílejí,“ řekla vedoucí odboru kanceláře starosty a místostarostů Zlatuše Krugová. 

Seriál zahájila již v polovině června sehraná dvojice historiček Hana Sýkorová s Galinou Ruckou. Prohlídka města s tématem "Když ulice vyprávějí II“ začínala u zimního stadionu, odkud skupina přibližně pětadvaceti zájemců pokračovala směrem ke kapličce a dále k budově sokolovny. Zde si povyprávěli o protějších domech, jako je Hoitašův, Jakischův nebo budova kina. Dále přešli k budově obchodní akademie, v jejíž blízkosti stojí další dvě hodonínské dominanty, budova soudu a pošty. „V místě soudu a pošty stával Horní dvůr, statek zasahující až k zimnímu stadionu. Řekli jsme si i o prvním hodonínském špitálu, který byl na místě dnešní sokolovny od 2. poloviny 17. století. Za zmínku stojí také dům hned vedle obchodní akademie na rohu Sadové ulice, kde po první světové válce vznikly jedny z prvních nájemních bytů,“ podělila se o historické zajímavosti Hana Sýkorová. Společně s Galinou Ruckou zmínily rovněž historii domů podél Velkomoravské ulice, kde stála hospoda U Zrotalů, dům Františka Barboříka či bývalá tiskárna Emila Pouchlého. „Přesunuli jsme se pak do parku v Sadové ulici, který je nejstarším v Hodoníně. Jako první oficiální městský park vznikl již v roce 1880,“ doplnila Hana Sýkorová. Ve svém výkladu neopomněly historii budov na Anenské ulici odkud plynule pokračovaly k soše sv. Anny a k zámečku. Procházka končila u památníku židovské synagogy v parku na náměstí Osvobození. I přes úmorné vedro si zájemci ve věku od 30 do 80 let prohlídku užili.

Další je připravena již 3. července, kdy se lidé dozví Příběhy hodonínských soch, 16. a 17. července budou tématem opět hodonínské ulice a procházka 30. července nese název Hodonínské hospodářství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…