Hodonín: Město podporuje občany v ekologických opatřeních

17.12.2022 8:36 | Tisková zpráva

Motivovat k šetrné udržitelné výstavbě s nízkou uhlíkovou stopou, efektivnímu hospodaření s vodou a lepšímu hospodaření s energiemi pomáhá město svým občanům už několik let.

Hodonín: Město podporuje občany v ekologických opatřeních
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

V minulosti tak činilo ze stavebního fondu města, od letošního roku prostřednictvím dotačního programu na podporu ekologických opatření. Město formou dotací přispívá fyzickým osobám i právnickým osobám typu společenství vlastníků bytových jednotek na zelené střechy, fotovoltaické elektrárny, výměnu oken či zateplení fasád domů. Každý rok putuje z městského rozpočtu na tato opatření kolem dvou milionů korun. 

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

Důvodů, které zastupitele a vedení města již dříve k tomuto kroku vedly, je více. Zelené střechy pomáhají zadržovat srážkové vody přímo v místě jejich výskytu, pomalu je spotřebovávat pro lokální ochlazení stavby, a tím zlepšovat mikroklima v ulicích. Stále více občané i společenství vlastníků přistupují k pořizování fotovoltaických elektráren nebo k zateplení rodinných či bytových domů. To napomáhá ke snížení spotřeby elektrické energie, plynu či tepla z veřejné sítě.

Město proto ze svého rozpočtu každoročně vyčleňuje dva miliony korun na podporu ekologických opatření svých občanů. „V letošním roce to bylo celkem 1,3 milionu korun pro fyzické osoby a 650 tisíc korun pro právnické osoby,“ říká Marián Maňák z odboru ekonomiky a financí. „Na příští rok počítáme v rozpočtu opět s částkou dva miliony korun,“ přibližuje.

Na zelenou střechu a lepší využití srážkové vody mohou žadatelé obdržet dotaci až 100 tisíc korun. Podmínkou získání dotace u využití srážkové vody je skutečnost, že jsou úspěšnými žadateli o dotaci a mají smlouvu s fondem poskytujícím dotaci ze státních programů. Na zelenou střechu pak může dotaci získat každý žadatel, který splní podmínky dané dotačním programem města. Na pořízení fotovoltaické elektrárny může žadatel získat dotaci z rozpočtu města až do výše 50 tisíc korun a opět je zde podmínkou získání dotace z příslušného státního fondu. Na zateplení fasády či výměnu oken u rodinných domů mohou žadatelé od města získat dotaci 50 tisíc korun, u bytového domu maximálně 25 tisíc korun na byt.

Aktualizovaný program na podporu ekologických opatření schválili zastupitelé v září a platí do roku 2025. Žádosti o dotace je možné podávat do 31. července 2025. Pravidla a žádosti najdou zájemci na webových stránkách města. V případě dotazů se mohou obrátit na paní Věru Rachunkovou, tel. 518 316 117, e-mail: rachunkova.vera@muhodonin.cz.

Program přidělování dotací na podporu ekologických opatření na období let 2022-2025 ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …