Hodonín: Modernizace veřejného osvětlení zahrnuje chytré technologie

30.06.2022 21:23 | Tisková zpráva

Výměna zastaralého veřejného osvětlení za LED osvětlení může v městském rozpočtu ušetřit spoustu peněz.

Hodonín: Modernizace veřejného osvětlení zahrnuje chytré technologie
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

V ulicích města se v současné době provádí výměna 320 kusů starých svítidel za nová, úspornější s LED technologií a autonomním řízením stmívání v průběhu noci. Jedná se o druhou etapu modernizace veřejného osvětlení v Hodoníně, jejíž celkové náklady vyjdou na 2,7 milionu korun.

„Současnou výměnou svítidel navazujeme na již dříve provedenou první etapu modernizace veřejného osvětlení, která se uskutečnila v letech 2017 a 2018 v ulicích Velkomoravská, Dvořákova, Štefánikova a v části ulice Měšťanské,“ říká energetik městského úřadu Libor Vaněk.

„Nyní pokračujeme v ulicích Brandlova, Bratislavská, Brněnská, při cyklostezce ve Velkomoravské ulici, dále to jsou ulice Družstevní čtvrť, J. Suka, Lipová alej, Marxova, Okružní, Purkyňova, tř. Bří Čapků, U přejezdu, Úprkova a Žižkova,“ vyjmenovává místa druhé etapy modernizace.

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11256 lidí

V uvedených lokalitách se nahrazují zastaralá svítidla, jejichž zdrojem světla jsou převážně vysokotlaké sodíkové výbojky. Moderní a úspornější LED svítidla mají barevnou teplotu 2700K, což se blíží běžné žárovce, a tato barva je i šetrnější k nočnímu prostředí.

„Nová svítidla jsou vybavena autonomním řízením stmívání v průběhu noci ve stanoveném režimu. Toto stmívání se řadí mezi takzvané smart prvky, protože intenzita osvětlení v době nočního klidu postupně klesne,“ dodává energetik.

Modernizace veřejného osvětlení je jedním z kroků, jak snížit náklady za spotřebovanou elektrickou energii na jeho provoz. Nahradí se jak stará svítidla, která jsou již na prahu své životnosti, ale také se zlepší osvětlení v dalších městských částech.

„Modernizaci veřejného osvětlení vítají i městská policie a Policie ČR, a to jednak kvůli zvýšení bezpečnosti silničního provozu a také snížení kriminality v našem městě,“ říká Libor Vaněk.

Celkové náklady na výměnu svítidel ve druhé etapě jsou vyčísleny na 2 681 248 korun včetně DPH. Část nákladů na modernizaci veřejného osvětlení ve výši 1 262 780 korun pokryje dotace ze státního rozpočtu z programu na podporu úspor energie Program EFEKT 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…