Hodonín: Nově zrekonstruované ulice čeká výsadba zeleně

26.01.2022 8:36 | Tisková zpráva

Mezi investičními akcemi dokončenými v loňském roce byly také dvě ulice. U rekonstrukcí ulic Měšťanské a třídy Dukelských Hrdinů ovšem není zcela hotovo – v jarních měsících je plánována výsadba zeleně.

Hodonín: Nově zrekonstruované ulice čeká výsadba zeleně
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

V ulici Měšťanská bude nově vysazeno 32 alejových okrasných třešní s červenohnědými listy (Prunus serrulata ‘Royal Burgundy‘). Dalších pět kusů těchto třešní bude umístěno u blízké bytové zástavby. 

Ve vybraných místech budou vysazeny také nové trvalkové záhony. Navrženy jsou tak, aby svou texturou, strukturou i barevnou kombinací laděnou do růžové, červené a modré doplňovaly barevnost stromové aleje. Druhy rostlin byly zvoleny tak, aby postupně nakvétaly až do podzimních měsíců a záhony tak byly atraktivní po většinu roku. Najdete v nich například různé druhy kakostů, hvězdnic, šant, denivek, šalvějí a také travin. Trvalkové záhony budou navíc doplněny o cibuloviny, na jaře 2023 se tak dočkáme i růžově kvetoucích tulipánů a nachových česneků. Celková plocha nově vysazených trvalkových záhonů bude 735 m2, ve zbylých plochách bude vyset parkový trávník. Výsadbou trvalkových záhonů tak navážeme na dřívější podobnou realizaci v ulici Dobrovolského a pokračujeme v trendu, který budeme postupně uplatňovat v různých lokalitách napříč městem.

Na třídě Dukelských hrdinů bude v navržených místech vysazeno celkem 10 alejových stromů jeřáb muk (Sorbus aria ‘Lutescens‘). V podrostu stromů a v místech, kde například kvůli vedení inženýrských sítí není znovu možné stromy vysadit, budou vysazeny bíle a růžově kvetoucí keře tavolníky japonské (Spiraea cinerea ‘Genpei‘ a ‘Grensheim‘). Poblíž u okružní křižovatky s ulicí Měšťanská budou dále vysazeny dva vysokokmenné platany javorolisté (Platanus x hispanica).

Aleje v obou ulicích budu vysazeny do již připraveného strukturálního substrátu. Díky použití tohoto systému podpoříme vodní a vzdušný režim v kořenové zóně stromů, zmírníme zhutnění a podpoříme tak jejich růst. Pomocí technologie tzv. podzemního kotvení navíc docílíme potřebného zabezpečení stromu, bez přítomnosti viditelného kotvení, které je navíc třeba udržovat. Realizace výsadeb v obou ulicích by se měly uskutečnit nejpozději do konce měsíce června.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek na cestách: Inspirace a zábava na jednom místě

11:17 Frýdek-Místek na cestách: Inspirace a zábava na jednom místě

Milovníci cestování, dobrodružství a objevování nových míst se mohou těšit na nezapomenutelný den, p…